Türkiye varyantı mı?

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol’dan önemli açıklamalar var: - Hocam, son dönemde birçok COVID vakasında testlerin...

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol’dan önemli açıklamalar var:

- Hocam, son dönemde birçok COVID vakasında testlerin negatif çıktığını duyuyoruz. Semptomlar COVID ama test sonucu negatif… Nedir bu durumun boyutları ve nedenleri?

- Bir salgının ortasındayız ve en yüksek olasılıklı hastalık COVID. Dolayısıyla ateşi çıkan herkeste COVID düşünün diyoruz biz de. Testler, akciğer grafisi bulguları olan, bizim ‘kritik ağır’ dediğimiz hasta grubunda negatif çıkıyor. Bu hastalarda tomografi ya da akciğer filmi çekiyoruz ve buradaki bulgular da COVID ile yüzde yüz uyumlu çıkıyor. Ancak bu görüntü, başka viral ya da bakteriyel pnömoni (zatürre) gibi ya da kalp veya böbrek yetmezliği gibi COVID dışı sebeplerle de oluşabilir. Yani düşük ihtimal de olsa bu vakalar COVID olmayabilir.

- Ama yüksek olasılık; hasta COVID ama testi negatif olabilir. Öyle mi?

- Evet yüksek olasılık… Şöyle ki… Virüs akciğere yerleştiğinde, biz burun ve boğazdan baktığımız örnekleri negatif bulabiliyor ve ancak ısrarlı tekrarlarda pozitifleştirebiliyoruz. Bu ısrarı karantina ve izolasyon için sürdürmeliyiz. Şu anda evet, hastanede izlediğim hastaların yüzde 30-40 kadarı bu durumda. Yani testi negatif ama COVID düşündüren vakalar.

YENİ BİR VARYANT MI VAR?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Muhalefette yeni dönem 01 Mart 2022 | 301 Okunma Savaş 25 Şubat 2022 | 177 Okunma Hâl'i pürmelalimiz 22 Şubat 2022 | 219 Okunma Buse Şenses 'Gazi' değil mi? 18 Şubat 2022 | 99 Okunma KDV indirimi 15 Şubat 2022 | 95 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar