Omicron yeni bir pandemi

“Artık her ülkenin bir ‘COVID–19 ile yaşama planı’ olmak zorunda.” Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol böyle dedi dün öğleden sonra yaptığımız görüşmede. Gazi Üniversitesi Tıp...

“Artık her ülkenin bir ‘COVID–19 ile yaşama planı’ olmak zorunda.”

Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol böyle dedi dün öğleden sonra yaptığımız görüşmede.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Şenol, şu önemli tespitte de bulundu: “Artık yeni bir boyuta geçtik ve Omicron’u ayrı bir pandemi olarak görmemiz gerek.”

VİRÜSÜN YAPISI DEĞİŞTİ

- Bağışıklık duvarının yavaş yavaş oluşmaya başladığı bir döneme denk geldiği için, bağışık kişilerde gerçekten daha hafif seyrediyor ama pandeminin başı bu.

- Omicron pandemisini ayrı bir pandemi gibi değerlendirmek lâzım çünkü bambaşka bir yapıya kavuşmuş, farklı bir soydan gelen bir virüsle karşı karşıyayız artık.

- Omicron; COVID-19’un bir mutasyonu ama Alfa’dan da, Delta’dan da çok farklı bir soy. Beta soyundan geliyor.

- Virüsün soyu şu bakımdan önemli; geliştirdiğimiz bağışıklık ya da yaptığımız aşı yeterince etkili olmayabiliyor. Şu anda karşımıza çıkan da, ‘atasoy’dan yani salgını başlatan soydan en çok ayrı düşen soy.

- Bir örnek vereyim… Mesela grip aşısının içine dört tane farklı tür koyuyoruz. Omicron’u da o türlerden biri gibi kabul etmek lâzım. Yani bağışıklık açısından farklı bir tür gibi ele almak lâzım.

BU SEFER TERS YAYILIM VAR

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Muhalefette yeni dönem 01 Mart 2022 | 301 Okunma Savaş 25 Şubat 2022 | 177 Okunma Hâl'i pürmelalimiz 22 Şubat 2022 | 219 Okunma Buse Şenses 'Gazi' değil mi? 18 Şubat 2022 | 99 Okunma KDV indirimi 15 Şubat 2022 | 95 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar