Obezite alarmı

“Covid-19, ileri yaştakilerden sonra en çok obezleri, yani aşırı kilolu olan insanları vuruyor.” Bu cümle, Prof. Dr. Ahmet Türkçapar’a ait. Obezite, reflü ve Akalazya hastalıklarında Türkiye’nin önde...

“Covid-19, ileri yaştakilerden sonra en çok obezleri, yani aşırı kilolu olan insanları vuruyor.” Bu cümle, Prof. Dr. Ahmet Türkçapar’a ait. Obezite, reflü ve Akalazya hastalıklarında Türkiye’nin önde gelen isimlerinden olan Prof. Türkçapar durumun ciddiyetini dünyadan örneklerle anlattı.

DÜNYADA DURUM 

- Bilim insanları aylardır COVID-19’un neden dünyanın dört bir yanında farklı şekillerde ortaya çıktığını anlamak için vakalar ve ölümlerle ilgili verileri inceliyorlar. Yaş elbette en belirleyici faktör ama Avrupa ve Amerika’da, kötü tablonun altında obezite ve ona bağlı şeker hastalığının olduğu, bilimsel çalışmaların hemen hepsinde gösteriliyor.

- Avrupa ve Amerika’daki çok sayıda çalışma, ileri yaş (65 üstü) dışında, genelde beraber görülen obezite, şeker hastalığı, insülin direnci ve hipertansiyonun(bu üç hastalık bir arada bulunduğunda Metabolik Sendrom adını alır) akciğer yetmezliğine ve kanda pıhtılaşmaya neden olarak ağır hastalık ve ölüme neden olduğunu ortaya koydu.

- New York üniversitesi (NYU) Langone Sağlık Merkezi’nin ABD’nin en büyük COVID-19 araştırması da, obezitenin ileri yaştan sonraki en büyü kronik faktör olduğunu duyurdu ve obezlerin mutlaka hastanede yatarak, yakın takip edilmesi gerektiğini bildirdi.

- İtalya ve Avusturya’da yapılan otopsi çalışmalarında da, hastaların yüzde 60’ında damarlarda pıhtılaşma ve akciğer embolisi tespit edilmiş. Emboli görülen hastaların yüzde 80’inde ise obezite (vucut kitle indeksi yüksek) saptanmıştır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Muhalefette yeni dönem 01 Mart 2022 | 301 Okunma Savaş 25 Şubat 2022 | 177 Okunma Hâl'i pürmelalimiz 22 Şubat 2022 | 219 Okunma Buse Şenses 'Gazi' değil mi? 18 Şubat 2022 | 99 Okunma KDV indirimi 15 Şubat 2022 | 95 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar