Müsilajı unuttuk bile

İki buçuk ay kadar önce, Mayıs sonu Haziran başında, neredeyse tek gündem maddemiz Marmara Denizi’ni teslim alan ‘müsilaj’ tehdidiydi. Bir hafta on gün sadece bu konuyu konuştuk, tartıştık. Konunun...

İki buçuk ay kadar önce, Mayıs sonu Haziran başında, neredeyse tek gündem maddemiz Marmara Denizi’ni teslim alan ‘müsilaj’ tehdidiydi. Bir hafta on gün sadece bu konuyu konuştuk, tartıştık. Konunun taraflarının katılımıyla bir şura düzenlendi. Alınacak tedbirler kararlaştırılıp açıklandı, Marmara’yı kurtarmak için yol haritasının belirlendiği söylendi ve sonra, hemen her konuda olduğu gibi, ‘müsilaj’ da gündemden düştü. Şu son dönemdeyse COVID-19 pandemisinde yeniden artan vaka sayıları, orman yangınları, sel felaketleri, sığınmacılar konusunda ortaya çıkan kritik ve tehlikeli gelişmelerle birlikte, Marmara Denizi ve müsilaj tehlikesi tamamen unutulup gitti.

PEKİ TEHLİKE GEÇTİ Mİ?

Sorunun yanıtı “Hayır.” “Marmara Denizi’nde müsilaj sürüyor. Yüzeyde görmeyince unutuyoruz ama Marmara’daki oksijen azlığı ve 10-30 metrede yoğun müsilaj devam ediyor.” Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu dün öğleden sonra yaptığımız görüşmede böyle dedi. Bu ay sonunda tekrar denize açılacaklarını ve durumu yerinde gözlemleyeceklerini söyleyen Prof. Salihoğlu şunları söyledi:

- Marmara Denizi’ndeki kirliliğin önüne geçmek için alınan tedbirlerin uygulama aşaması, denetimi vb konuları bizim takip etmemiz mümkün değil. Bunlar, ilgili kurumların ve bakanlığın görev alanında.

- Alınan bütün önlemler tamamen uygulansa, kurallara harfiyen uyulsa bile, denizdeki durumun çok hızlı değişmesi beklenmez. İyileşme için en az birkaç yıl, gerçekçi olarak da 5-6 yıl geçmesi gerekir.

- Son yapılan düzenlemeler ve temizleme faaliyetiyle birlikte bazı iyileştirmeler olduğunu biliyoruz ama etkili ve kalıcı düzelme için daha fazlasının yapılması lâzım.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Muhalefette yeni dönem 01 Mart 2022 | 297 Okunma Savaş 25 Şubat 2022 | 177 Okunma Hâl'i pürmelalimiz 22 Şubat 2022 | 219 Okunma Buse Şenses 'Gazi' değil mi? 18 Şubat 2022 | 96 Okunma KDV indirimi 15 Şubat 2022 | 93 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar