Marmara Denizi'ni kurtarmak

Müsilaj (deniz salyası) tehlikesiyle boğuşan ve boğulan Marmara Denizi için önce bir çalıştay düzenlendi, ardından da ‘acil eylem planı’ açıklandı. Konuyu, uzmanlarından biriyle konuştuk....

Müsilaj (deniz salyası) tehlikesiyle boğuşan ve boğulan Marmara Denizi için önce bir çalıştay düzenlendi, ardından da ‘acil eylem planı’ açıklandı. Konuyu, uzmanlarından biriyle konuştuk. Araştırma gemisi “Bilim-2” ile Marmara Denizi’ni inceleyen ekipten, Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi ve Enstitü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu gelinen noktadan memnun ve umutlu konuştu.

BİR İLK YAŞANIYOR

- Ortaya koyulan bu eylem planı çok olumlu. Zaten biz uzun süredir bakanlıkla çalışıyorduk ve bu eylem planına da bizim tüm önerilerimiz girdi.

- Marmara’nın koruma alanı olması, Marmara Denizi’ne olan deşarjların çok hızlı şekilde ilk etapta yüzde 40 azaltılması, balıkçılığın daha sürdürülebilir şekilde gerçekleştirilecek olması, havzadan yani yayılı kaynaklardan olan girdilerin de kontrol altına alınacak olması, nehirlerin ve akarsuların doğal habitatlarına döndürülecek olması ve iyi tarım uygulamalarının hayata geçirilecek olması... Bunlar hep bizim önerilerimizdi ve bunların kabul görmesi çok önemlidir.

- Bu büyük bir, ‘bilime dayalı yönetim stratejisi geliştirme’ başarısıdır. Son yıllarda görülen en büyük başarıdır ve bu açıdan biz çok mutluyuz.

- Bütün itibariyle bakıldığında, bizlerin çalışmalarının bu şekilde desteklenmesi, dinlenilmemiz, bir bilim kurulunun oluşturulacak olması; bunlar önemli şeyler.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Muhalefette yeni dönem 01 Mart 2022 | 297 Okunma Savaş 25 Şubat 2022 | 177 Okunma Hâl'i pürmelalimiz 22 Şubat 2022 | 219 Okunma Buse Şenses 'Gazi' değil mi? 18 Şubat 2022 | 96 Okunma KDV indirimi 15 Şubat 2022 | 93 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar