Diyanet

Gündemde Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın açıklamaları var. Erbaş’ın adli yıl açılış töreninin ardından gelen eleştirilere verdiği yanıt, ‘laiklik’...

Gündemde Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın açıklamaları var. Erbaş’ın adli yıl açılış töreninin ardından gelen eleştirilere verdiği yanıt, ‘laiklik’ tartışması yarattı. Şöyle dedi Ali Erbaş o açıklamasında: “(İmam Hatipliler Derneği ÖNDER’e atıfla) Önderler olarak boş alan bırakmamamız lazım. Adaletsiz İslam olur mu? ‘İnanç, sokakta olmasın insanın içinde olsun, insanla Allah arasında olsun, evine, ticaretine, siyasetine, adaletine, yargısına yansımasın.’ Görüyorsunuz ortalığı ayağa kaldırıyorlar. İnançtan ayıklansın istiyorlar oraları adeta.”

ANAYASA NE DİYOR?

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Erbaş’ın bu sözlerine Anayasa ve başkanlığın mevzuatıyla yanıt vermek gerek. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın görevleri Anayasa’nın 136’ncı maddesinde düzenleniyor. O madde şöyle: “Genel idare içinde yer alan Diyanet İşleri Başkanlığı, laiklik ilkesi doğrultusunda, bütün siyasi görüş ve düşünüşlerin dışında kalarak milletçe dayanışma ve bütünleşmeyi amaç edinerek, özel kanununda gösterilen görevleri yerine getirir.” “Laiklik ilkesi doğrultusunda” diyor Anayasa. “Bütün siyasi görüş ve düşünüşlerin dışında kalarak” da diyor.

YASA NE DİYOR?

633 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun’un birinci maddesi de şöyle: “İslam Dininin inançları, ibadet ve ahlak esasları ile ilgili işleri yürütmek, din konusunda toplumu aydınlatmak ve ibadet yerlerini yönetmek üzere; Cumhurbaşkanlığına bağlı Diyanet İşleri Başkanlığı kurulmuştur.” Aynı kanunun 3’üncü maddesi de ‘başkanın görevleri’ni düzenliyor.

O madde de şu şekilde: “Başkanlığın en üst amiri olan Diyanet İşleri Başkanı, Başkanlığı temsil eder. Başkan din hizmetlerinin etkin ve verimli sunulması için gerekli tedbirleri alır. Bu amaçla; kaynakların etkin kullanımını sağlar; hizmetlerin düzenlenmesi, yürütülmesi, koordinasyonu ve denetlenmesi görevlerini yerine getirir; strateji, hedef ve performans kriterlerini belirleyip uygulanmasını temin eder; din hizmetleri ile ilgili ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapar. Başkan, Başkanlığın görev alanına giren konularda meydana gelen gelişmelere ve ihtiyaçlara göre birimlere görev verir.”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Muhalefette yeni dönem 01 Mart 2022 | 301 Okunma Savaş 25 Şubat 2022 | 177 Okunma Hâl'i pürmelalimiz 22 Şubat 2022 | 219 Okunma Buse Şenses 'Gazi' değil mi? 18 Şubat 2022 | 99 Okunma KDV indirimi 15 Şubat 2022 | 95 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar