Bu bir buçuk sene nasıl geçer?

Ülkenin gündeminde ekonomi var. Bakmayın siz siyasette; 50+1 gibi, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘helalleşme yolculuğu” gibi başlıkların tartışıldığına. Asıl...

Ülkenin gündeminde ekonomi var. Bakmayın siz siyasette; 50+1 gibi, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘helalleşme yolculuğu” gibi başlıkların tartışıldığına. Asıl gündem ekonomide yaşanan ciddi sıkıntı. Muhalefet erken seçim talebini, ‘acil koduyla’ yeniledi. AK Parti ve MHP ise seçimlerin zamanında yapılması konusunda kararlı, ısrarcı. Haziran 2023’e daha bir buçuk sene var. Herkesin aklındaki soruysa şu: Mevcut ekonomik koşullarda bu bir buçuk sene geçer mi? Geçerse de nasıl geçer?

BİR GÖRÜŞ

Enflasyon-faiz dengesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın durduğu nokta gayet açık. Erdoğan’ın tercihinin piyasaya yansıması da öyle. Ankara’da, AK Parti çevrelerinden şu tarz değerlendirmeler duyuyoruz son günlerde: Evet, faiz indirimlerinin etkisiyle artan döviz kurunun piyasaya ve günlük yaşama olumsuz bir etkisi var, bu doğru. Ancak kurdaki artış, yabancı sermaye açısından Türkiye’nin, başta borsa olmak üzere, daha da ucuzlaması anlamına geliyor.

Bu da yabancı yatırımcı için Türkiye’yi cazip hâle getirecek ve yılbaşı itibariyle Türkiye ekonomisine ciddi bir kaynak girişi olacak. İngiltere ve ABD fonları kapıda bekliyor. Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri üzerinden de Türkiye piyasasına girmek için bekleyen büyük para var.

Borsa şu anda yabancılar için zaten çok ucuz. Kur artışıyla birlikte daha da ucuzlamış olacak ve yakında yabancılar yüklü alımlar yapacak. Bu da piyasayı ‘olumlu’ya çevirecek. Ekonomistler ve piyasa yapıcılar açısından ne kadar gerçekçidir bilemiyorum ama böyle konuşanlar var.

VATANDAŞIN GÜNDEMİ

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Muhalefette yeni dönem 01 Mart 2022 | 301 Okunma Savaş 25 Şubat 2022 | 177 Okunma Hâl'i pürmelalimiz 22 Şubat 2022 | 219 Okunma Buse Şenses 'Gazi' değil mi? 18 Şubat 2022 | 99 Okunma KDV indirimi 15 Şubat 2022 | 95 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar