35 yıl önce ve bugün

“Tarihte üç olay vardır ki, Yunanlar bunları asla unutmadı ve unutmaz. Biri İstanbul’un Fethi. İkincisi Küçük Asya Felaketi dedikleri İzmir’den denize dökülüşleri. Üçüncü de...

“Tarihte üç olay vardır ki, Yunanlar bunları asla unutmadı ve unutmaz. Biri İstanbul’un Fethi. İkincisi Küçük Asya Felaketi dedikleri İzmir’den denize dökülüşleri. Üçüncü de Kıbrıs. Ben orada görev yaparken, ‘Bunların üçünün de intikamını bir gün alacağız’ dediklerini hep duydum.”

Bu sözler Emekli Deniz Kurmay Kıdemli Albay Göksenin Tançelik’e ait. Hem Deniz hem de Silahlı Kuvvetler Ataşesi olarak 1985 – 1988 arası Atina’da görev yapan Tançelik ile iki ülke arasında yaşanan gerginliği konuştuk.

Emekli Albay Tançelik, Yunan dış politikasında neredeyse tek başlığın Türkiye olduğunu söyledi. Bugün gündemde olan gerginliğe, Göksenin Tançelik’in 35 yıllık anıları ışığında bakınca bazı şeylerin hiç değişmediği açık şekilde görülüyor. İşte Tançelik’in Türkiye’nin Atina Büyükelçiliği’nde askeri ataşe olarak görev yaptığı 1985-88 hatıratından satır başları:

- Bakın, en baştan söyleyeyim; bu bölgede sıcak harbe girmek çok zordur. Kolay kolay olmaz ama yine de bunu kimse pompalamasın.

- Yunanistan’da halk iki şeye bakar. Önce ekonomiye, sonra da dış politika ve güvenliğe… Dış politikalarında Türkiye dışında önemli bir başlık yoktur. Türkiye düşmanlığı da adeta bir devlet politikasıdır. Ortaokul, lise kitaplarında Türk düşmanlığını işlemeye başlıyorlar.

- Siyasette de öyle… Türkiye’ye karşı kim daha çok düşmanlık gösterirse o iktidara gelir. O dönemin iki lideri Baba (Andreas) Papandreu ile Baba (Konstantin) Miçotakis’ti.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Muhalefette yeni dönem 01 Mart 2022 | 297 Okunma Savaş 25 Şubat 2022 | 177 Okunma Hâl'i pürmelalimiz 22 Şubat 2022 | 219 Okunma Buse Şenses 'Gazi' değil mi? 18 Şubat 2022 | 96 Okunma KDV indirimi 15 Şubat 2022 | 93 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar