Şeytan uçurtması

“Sanayi 5.0” veya “Toplum 5.0” kavramları, geç kalmış gibi olsam da (bu iyi bir şey) bugünlerde inceleyip anlamaya çalıştığım kavramlar.  Bunların 4.0’ı da varmış....

“Sanayi 5.0” veya “Toplum 5.0” kavramları, geç kalmış gibi olsam da (bu iyi bir şey) bugünlerde inceleyip anlamaya çalıştığım kavramlar. 

Bunların 4.0’ı da varmış. Hayatımızı münasebetsiz yerlerimizde çıkan sivilcelere kadar “big data”da biriktiren dijital akıl, 4.0’ı şöyle tarif ediyor:

“Birçok çağdaş otomasyon sistemini, veri alışverişlerini ve üretim teknolojilerini içeren kolektif bir terim. Nesnelerin interneti, internetin hizmetleri ve siber-fiziksel sistemlerden oluşan bir değerler bütünü.”

“Değer” ifadesine dikkat.

***

Ramazan Kurtoğlu’nun bir televizyon programında paylaştığı bilgiyi hatırlamak için yine “big data” hazretlerinin uşağı Google’a sordum, meğer hadise 2013 yılında olmuş. Kurtoğlu Hoca’nın dikkat çektiği konu şu:

“Harvard Üniversitesi, geçen yaz, 1 gram DNA’da 770 terabayt veri depolamayı başardı.  Ocak ayında ise Cambridge Avrupa Biyoinformatik Enstitüsü bir ilke imza attı… Ve Shakespeare’in soneleri ile Amerika’nın 1968’te suikasta kurban giden ünlü insan hakları savunucusu Martin Luther King’in “Bir hayalim var” adlı konuşmasını insan DNA’sına kaydetti! DNA’nın veri depolama açısından iki büyük avantajı var: Birincisi, mikroskobik yapısıyla ofiste hiç yer kaplamıyor. İkincisi ise büyük miktarda veriyi çok küçük ölçeklerde saklayabiliyor.”

***

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Oynatmaya az kaldı 22 Aralık 2017 | 184 Okunma CHP kafası 05 Aralık 2017 | 331 Okunma Muhalefetin başarısı 01 Aralık 2017 | 153 Okunma 'Biz yapamayız' diyen haindir! 28 Kasım 2017 | 138 Okunma Zengin ölmek istemez 10 Kasım 2017 | 218 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar