Prens Philip ve Osman Gazi

BUCKINGHAM Sarayı’nda önceki gece sabaha karşı yapılan bir toplantı, İngilizlerin yüreğini ağzına getirdi. Sarayın önde gelen isimlerinin böyle abuk subuk saatte biraraya gelmeleri üzerine Kraliçe...

BUCKINGHAM Sarayı’nda önceki gece sabaha karşı yapılan bir toplantı, İngilizlerin yüreğini ağzına getirdi.

Sarayın önde gelen isimlerinin böyle abuk subuk saatte biraraya gelmeleri üzerine Kraliçe Elizabeth’e birşeyler olduğu, 91 yaşındaki kadıncağızın tâcına, tahtına ve tabii dünyaya veda ettiği zannedildi ama yapılan açıklama herkesi rahatlattı: Kraliçe’nin 95 yaşındaki kocası Edinburgh Dükü Prens Philip, önümüzdeki sonbahardan itibaren resmî görevlerini bırakmaya karar vermişti.

Adamcağız bu karara varmakta aslında son derece haklı! Tam 70 sene boyunca karısının birkaç adım gerisinde gitmek zorunda kalmanın getirdiği yorgunluğa 95 yaşından sonra hâlâ tahammül edebilmek kolay iş mi?

Prens’in kim olduğundan, yani aile geçmişinden kısaca bahsedeyim:

Philip’in damarlarında az da olsa İngiliz kanı vardır ama aslında halis bir Danimarka ve Yunan melezidir; “standard” denen kendine mahsus bayrağında da Danimarka ile Yunan krallıklarının sembolleri vardır.

SANDUKAYI TEKMELEDİ Mİ?

Yunan Parlamentosu memlekette krallık yapacak adam bulamayınca 1863’te hükümdar ithaline karar vermiş ve Danimarka Kralı Dokuzuncu Christian’ın oğlu George’u davet edip “Birinci Yorgo” olarak tahta çıkarmıştı. Yorgo tam 50 sene hüküm sürdü, tahtta belki daha da uzun müddet kalacaktı ama Selânik’te bir suikaste kurban gitti ve yerini daha sonra tahttan indirilecek olan oğlu Konstantin aldı. Hani bizim İstiklâl Harbi senelerinde Bursa’ya kadar giden ve “Osman, bak ben geldim! Haydi kalk da memleketini kurtar!” deyip sandukayı tekmelediği iddia edilen Konstantin var ya, işte o!

Yorgo’nun bir oğlu daha vardı: Profesyonel asker olan Prens Andrea yahut İngilizler’in söyledikleri şekilde Andrew... Anadolu’yu işgal eden Yunan ordusuna kumanda eden subaylardan idi ama uğranan büyük bozgun üzerine emirleri yerine getirmemekle ve ihanetle suçlandı, tutuklandı, idama mahkûm edildi ama kurşuna dizilmekten karısı Battenberg Prensesi Alice’in İngiltere Kralı nezdinde yaptığı girişimler sayesinde kurtuldu ve sürgüne gönderildi.

Kraliçe Elizabeth’in kocası Prens Philip, işte Bursa’ya kadar gelen bu Prens Andea’nın oğlu idi ve 1921’de Korfu Adası’nda, bir villadaki mutfak masasının üzerinde doğmuştu.

Daha açık şekilde anlatayım: Prens Philip’in dedesi Yunan Kralı Yorgo, amcası bir diğer Yunan Kralı Konstantin, amcasının oğlu kısa bir müddet kral olan Alexander, muhterem pederi Osman Gazi’ye hitaben o mâlûm sözleri sarfeden Prens Andrea, valideleri de doğuştan sağır olan ve sonraları tırlatıp rahibe elbiseleri ile dolaşan Prenses Alice!

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Anketçilerin üzerinden öyle bir silindir geçti ki, Allah düşmanımı bile bu kadar rezil etmesin! 27 Mayıs 2023 | 901 Okunma Hayvanat bahçesi 18 Mayıs 2023 | 511 Okunma Postallı demokratlar 10 Mayıs 2023 | 790 Okunma Fazıl Say'ın bestelediği 100. Yıl Marşı'nın üzerinde intihalin gölgesi var! 28 Nisan 2023 | 674 Okunma Bu da benim "100. Yıl Marşı" önerim: "Çıktık açık alınla yüz yılda her savaştan" 25 Nisan 2023 | 293 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar