Merhum ve mağfur Türkçemiz

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Uluslararası Türk Dili Kurultayı’nda Türkçe’nin başına gelenler hakkında söyledikleri ve “arena” örneğini verip dile musallat olan özenti...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Uluslararası Türk Dili Kurultayı’nda Türkçe’nin başına gelenler hakkında söyledikleri ve “arena” örneğini verip dile musallat olan özenti hastalığından bahsetmesi önde gelen muhaliflerinden bile destek gördü.

Türkçe’nin son senelerde artık tamamen yerlere serildiği zaten mâlûm... Ama, Cumhurbaşkanı’nın dil hakkındaki sözlerinin toplumun böylesine sert şekilde kamplara ayrıldığı bir dönemde en şedit muhalifleri tarafından bile kabul görmesi, ölüm döşeğinde yatan lisan konusunda akıl ve iz’anı tamamen kaybetmediğimizi görmemiz bakımından iyiye alâmettir.

Türkçe taammüden ve ağır ağır işlenmiş bir cinayetin kurbanıdır! Hani bundan asırlar önce kurbanlarını yavaş yavaş, taksit taksit zehirleyerek katleden Borgia ailesi vardı ya; Türkçe de işte aynı şekilde uzun senelere yayılan metodlarla katledildi, neticede bir zamanların âhenkli, zengin ve zarif dili kakofonik, takır-tukur, kaba ve 200 kelime ile konuşulan bir kabile hırıltısı hâline getirildi.

HARF DEĞİL, DİL DEVRİMİ

Bazıları bu bozulmanın sebebi olarak 1928’deki Harf Devrimi’ni gösterdiler, o devirde toplumun tamamı eski harfleri sanki mükemmel şekilde okuyup yazabiliyormuş gibi “Bir gecede cahil kaldık” gibisinden kerameti kendilerinden menkul sözler edip durdular ama dilin katledilmesinin adımları harf devrimi ile değil, “dil devrimi”, yani sadeleştirme ve yeni kelimeler uydurma modası ile atıldı. Devlet bir müddet desteklediği bu garabetin hatâ olduğunu farkedip desteğini zamanla çekti ama sadeleştirme şampiyonlarını tutabilene aşk olsun! Dil devriminin “Osmanlıca-Öz Türkçe” şeklinde ideolojik bir saplantı hâline gelmesi, sadeleştirme meraklılarının işi menfaatin her çeşidine çevirmeleri ve Türkçe’ye göz kulak olmakla görevli Dil Kurumu’nun da ateşe benzin dökercesine kakofonik kelimeler uydurma merakı sayesinde işte geldiğimiz netice: “Kis yu şekerim, baaayyyy!” Türkçesi!

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Anketçilerin üzerinden öyle bir silindir geçti ki, Allah düşmanımı bile bu kadar rezil etmesin! 27 Mayıs 2023 | 901 Okunma Hayvanat bahçesi 18 Mayıs 2023 | 511 Okunma Postallı demokratlar 10 Mayıs 2023 | 790 Okunma Fazıl Say'ın bestelediği 100. Yıl Marşı'nın üzerinde intihalin gölgesi var! 28 Nisan 2023 | 674 Okunma Bu da benim "100. Yıl Marşı" önerim: "Çıktık açık alınla yüz yılda her savaştan" 25 Nisan 2023 | 293 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar