Makbule Hanım meselesini sana tekrar anlatayım Fatihciğim!

Pazar günü "Atatürk'ün kızkardeşi Makbule Hanım 'Geçinemiyorum' deyip CHP'den yardım istemiş ama parti talebini reddetmişti" başlığı ile 1940'larda yaşanan bir hadiseyi yazmış ve konu hakkında Devlet...

Pazar günü "Atatürk'ün kızkardeşi Makbule Hanım 'Geçinemiyorum' deyip CHP'den yardım istemiş ama parti talebini reddetmişti" başlığı ile 1940'larda yaşanan bir hadiseyi yazmış ve konu hakkında Devlet Arşivi'ndeki belgeleri yayınlamıştım. Önce yazımı okumamış olanlar için konuyu kısaca hatırlatayım:

Atatürk’ün kızkardeşi Makbule Atadan, 7 Eylül 1947’de Cumhuriyet Halk Partisi’ne bir mektup göndererek kendisi ile alâkadar olacak kimsenin kalmadığını, kocasından da boşandığını ve maddî sıkıntı çektiğini söylemiş, ödeneğinin arttırılmasını istemiş ve “Parti’nin şefkatli göğsüne sığındığını” ifade etmişti.

CHP yaşlı hanıma bir hafta sonra “Aldığın aylığın bizimle alâkası yok. O para, sana ağabeyinin mirasından ödeniyor” meâlinde bir mektup göndermiş, yani kurucusunun öz kardeşini sığınmak istediği o göğüsten elinin tersi ile itmişti!

Makbule Hanım bunun üzerine hakikaten hasta olduğuna dair gidip bir doktordan rapor almış, aynı senenin Aralık’ında CHP’ye tekrar müracaat ederek “O halde bana ağabeyimden vatanî hizmet aylığı bağlayın, zira sıhhatim fena ve sıkıntıdayım” demiş, Atatürk’ün kızkardeşine ertesi sene çıkartılan bir kanunla bin lira maaş bağlanmıştı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Anketçilerin üzerinden öyle bir silindir geçti ki, Allah düşmanımı bile bu kadar rezil etmesin! 27 Mayıs 2023 | 901 Okunma Hayvanat bahçesi 18 Mayıs 2023 | 511 Okunma Postallı demokratlar 10 Mayıs 2023 | 790 Okunma Fazıl Say'ın bestelediği 100. Yıl Marşı'nın üzerinde intihalin gölgesi var! 28 Nisan 2023 | 674 Okunma Bu da benim "100. Yıl Marşı" önerim: "Çıktık açık alınla yüz yılda her savaştan" 25 Nisan 2023 | 293 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar