Can Kıraç’ın Cumhurbaşkanlığı’na kim engel olmuş?

Koç Grubu’nda 41 sene boyunca görev yapan, holdingin zamanla en üst idarecilerinden ve ailenin de en yakınlarından olan Can Kıraç, 90 yaşına girmesi münasebeti ile ağırlığını hatıralarının...

Koç Grubu’nda 41 sene boyunca görev yapan, holdingin zamanla en üst idarecilerinden ve ailenin de en yakınlarından olan Can Kıraç, 90 yaşına girmesi münasebeti ile ağırlığını hatıralarının teşkil ettiği iki kitap yayınladı: “Antika Adam” ve “Eldivensiz Adam”...

Can Bey’in Mehmet Gündem ile beraber hazırladığı kitaplarda iş dünyasının önde gelen ve daha da önemlisi nükte ve mizah kavramlarını gayet iyi bilen profesyonel bir yöneticisinin 90 senelik hayat hikâyesinin yanısıra Türkiye’nin sanayileşme macerası da gayet rahat okunan bir üslûpla anlatılıyor.

“Patron” kavramına, idareciliğin inceliklerine ve memleketin sosyal ve ekonomik geçmişi bahislerine meraklı olanlar “Antika Adam” ile “Eldivensiz Adam”da istifade edecekleri birçok bilgiye rastlayabilirler. Ben burada, sözünü ettiğim kitaplardan 1991’de yaşanmış bir Cumhurbaşkanlığı öyküsünü nakledeceğim:

Can Bey 1991’de Süleyman Demirel’den Meclis Başkanı veya Cumhurbaşkanı olma teklifi aldığını fakat Demirel’in tek başına iktidara gelememesi ve ardından da Erdal İnönü’nün karşı çıkması yüzünden bu makamlara çıkamadığını anlatıyor:

RAHMİ BEY Mİ, DEMİREL Mİ?

“...Yıllar ilerlemiş ve 1991 yılının Ekim ayına gelinmişti. 20 Ekim milletvekili seçimlerinden önce bir gün beni Süleyman Demirel aramış ve şöyle demişti:

‘Partinin vitrinini güzelleştiriyorum, Tansu Çiller Hanım aramıza katıldı, seni de bekliyorum ve sana başkanlık teklif ediyorum’.

Bu teklif karşısında nasıl şaşırdığımı ve sevindiğimi tahmin edemezsiniz. Şaşkınlığımı belli etmeden Süleyman Beye benim için ne biçim bir ‘başkanlık’ düşündüğünü sorma cesareti bile göstermiştim! O da bana, ‘Can Bey kardaşım, seni ya Meclis Başkanı ya da Cumhurbaşkanı yapmayı düşünüyorum!’ diyerek şaşkınlığımı bir kat daha arttırmıştı.

Heyecandan neredeyse küçük dilimi yutacaktım!

Bu teklifin altında ne var acaba diye düşünürken, Süleyman Demirel konuşmasını şöyle sürdürmüştü:

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Anketçilerin üzerinden öyle bir silindir geçti ki, Allah düşmanımı bile bu kadar rezil etmesin! 27 Mayıs 2023 | 901 Okunma Hayvanat bahçesi 18 Mayıs 2023 | 511 Okunma Postallı demokratlar 10 Mayıs 2023 | 790 Okunma Fazıl Say'ın bestelediği 100. Yıl Marşı'nın üzerinde intihalin gölgesi var! 28 Nisan 2023 | 674 Okunma Bu da benim "100. Yıl Marşı" önerim: "Çıktık açık alınla yüz yılda her savaştan" 25 Nisan 2023 | 293 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar