Boş hayallere kapılmayalım: Suriyeliler gitmeyecekler!

Türkiye’deki Suriyeliler kalacaklar mı, gidecekler mi. Kalacak oldukları takdirde başımıza ne işler açılacak? Yok eğer memleketlerine döneceklerse ne zaman? Gidişlerini çabuklaştırmak, bu mülteci derdinden...

Türkiye’deki Suriyeliler kalacaklar mı, gidecekler mi.

Kalacak oldukları takdirde başımıza ne işler açılacak? Yok eğer memleketlerine döneceklerse ne zaman? Gidişlerini çabuklaştırmak, bu mülteci derdinden kurtulmak için neler yapmamız lâzım?

Son günlerin tartışması işte bu… Suriyeliler’in memleketlerine dönüp dönmeyeceklerinin derdindeyiz ve kendi başımıza kalacağımız günlerin hasretini çekiyoruz!

Öyle mâlûmatfuruş havalara bürünmeden ve ahkâm kesme hevesiyle derin yorumlara kalkışmadan kısaca söyleyeyim: Gitmeyecekleeeer! Çok az bir kısmı memleketine dönse bile ekseriyet kalacak ve bundan sonra Suriyeliler ile beraber yaşamaya alışacağız!

Mülteciler meselesini tartışırken bir hakikati, asırlar öncesinin değişmeyen bir âdetini hep gözardı ediyoruz: Türkiye’nin bir “göçmen ülkesi” olduğunu, Anadolu’nun “vatan” kabul edildiğini ve biz dahil gelenin bir daha gitmediğini!

Bu toprakların yüzyıllardan buyana aldığı göçleri hatırlayın: Bizans’ın kurucuları bile buraların insanı değildi, Batı’dan gelmişlerdi! Sonra biz geldik ve dünya kadar millete, meselâ 15. yüzyılda İspanyol Musevileri’ne, daha sonraları da aşiretlere kucak açtık; hepsini iskân ettirdik ve son iki asırda da Kafkaslar’dan ve Balkanlar’dan yüzbinlerce Müslüman mülteciyi kabul ettik.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Anketçilerin üzerinden öyle bir silindir geçti ki, Allah düşmanımı bile bu kadar rezil etmesin! 27 Mayıs 2023 | 901 Okunma Hayvanat bahçesi 18 Mayıs 2023 | 511 Okunma Postallı demokratlar 10 Mayıs 2023 | 790 Okunma Fazıl Say'ın bestelediği 100. Yıl Marşı'nın üzerinde intihalin gölgesi var! 28 Nisan 2023 | 674 Okunma Bu da benim "100. Yıl Marşı" önerim: "Çıktık açık alınla yüz yılda her savaştan" 25 Nisan 2023 | 293 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar