Yüzde üç de nereden çıktı? Mustafa Kemal 'Yüzde on' diyor!

Sosyal medyada yoğun şekilde devam eden bir "Osmanlıca", yani "eski harfler" tartışması varmış, bir kesim okuma-yazma oranının harf inkılâbından önce yüzde üç, en fazla da yüzde beş olduğunu...

Sosyal medyada yoğun şekilde devam eden bir "Osmanlıca", yani "eski harfler" tartışması varmış, bir kesim okuma-yazma oranının harf inkılâbından önce yüzde üç, en fazla da yüzde beş olduğunu iddia ediyor, karşı taraf ise yüzde yirmilerden, yirmibeşlerden bahsediyormuş ve okuyucularım "Oranın doğrusu nedir?" diye soruyorlar... Sualin doğru cevabını sadece Allah bilir!

Bizler bilmiyoruz, zira okuma-yazma oranı hakkında o devirlerde yapılmış sağlam bir istatistik bulunmadığı için bugün elimizde güvenilir herhangi bir kaynak mevcut değildir!

Üstelik, 19. yüzyılın sonlarından itibaren okul ve öğrenci sayıları temel alınarak yapılan tahminler de gerçek bir netice vermekten uzaktır, çünki o devrin okur-yazar sayısı sadece mekteplilerden ibaret değildir. Büyük şehirlerin varlıklı ailelerinin çocukları evlerde yahut konaklarda özel derslerle yetiştirilmekte; o devrin Maarif’ine bağlı olmadan faaliyet gösteren ve resmî mahiyeti bulunmayan okullarda da okuma-yazma öğretilmektedir ve bu sayılar resmî öğrenci adedine dahil değildir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Anketçilerin üzerinden öyle bir silindir geçti ki, Allah düşmanımı bile bu kadar rezil etmesin! 27 Mayıs 2023 | 896 Okunma Hayvanat bahçesi 18 Mayıs 2023 | 508 Okunma Postallı demokratlar 10 Mayıs 2023 | 789 Okunma Fazıl Say'ın bestelediği 100. Yıl Marşı'nın üzerinde intihalin gölgesi var! 28 Nisan 2023 | 672 Okunma Bu da benim "100. Yıl Marşı" önerim: "Çıktık açık alınla yüz yılda her savaştan" 25 Nisan 2023 | 289 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar