Atatürk’ü yalnız bıraktık

Cumhuriyet yazarı Murat Ağırel bu hafta 'Atatürk’ü yalnız bıraktık' başlıklı yazısını kaleme aldı.

“Yarın Cumhuriyet ilan edeceğiz!”

Tam 100 yıl önce böyle dedi Anadolu topraklarının mavi gözlü son umudu...

Andrew Mango ünlü “Atatürk” adlı eserinde anlatır:

“(Cumhuriyet’in ilan edilmesine dair) Anayasanın hazırlanması için biraz daha düşünülmesi gerektiği konusunda bazı önemsiz itirazlar yapıldı. Ama İsmet Paşa ertelemenin devleti zayıflatacağını bildirince, yürütme kurulu değişiklikleri onayladı ve Meclis’e sunuldu. ‘Yaşasın Cumhuriyet’ sesleri arasında neredeyse hiç görüşülmeden kabul edildi. Tutucu Urfa şehrini temsil eden bir din adamı, Cumhuriyetin İslam diniyle tümüyle uyumlu olduğunu açıkladı. ‘Anayasamızda Cumhuriyeti açıklamakla, Hulefayı Raşidin dönemine dönmüş oluyoruz’ dedi umutla.”

Uzun uzun zaten bildiğiniz mücadele süreçlerini anlatmayacağım. 

Hep söylenir Cumhuriyet kimsesizlerin kimsesidir.

Cumhuriyet olmasaydı başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere iyi ya da kötü Türkiye tarihine geçmiş kişilerin hepsi birer köylü çocuğu olarak hayatlarına devam edeceklerdi.

Tebaadan kopamayacakları için bugünkü makam ve mevkilerin hiçbirini göremeyeceklerdi. Onların yerinde devleti paylaşan saltanat üyelerinin çocukları, babadan oğula geçen paşalık unvanına sahip kişiler oturacaktı. 

Peki biz bu kutsal Cumhuriyeti koruyup kutlayabiliyor muyuz?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Mahkemeden Terkoğlu’na özel ceza 18 Mayıs 2024 | 328 Okunma Borsada neler oluyor? 14 Mayıs 2024 | 3.135 Okunma Futbolda garip bir maç daha 11 Mayıs 2024 | 533 Okunma Her gördüğünüze her duyduğunuza inanmayın 07 Mayıs 2024 | 600 Okunma Kadir Mısıroğlu ölmedi yaşıyor! 04 Mayıs 2024 | 2.140 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar