Tarihi taştan oyarlar!

Habertürk Gazetesi Yazarı Muhsin Kızılkaya'nın bugünkü (11.05.2022)''Tarihi taştan oyarlar!'' başlıklı yazısı.

Pazar günü yayınlanan yazımla ilgili malzeme toplarken bir yerlerde; Yahya Kemal'in, yakın arkadaşı, hekim Muhtar Tevfikoğlu'na ithaf ettiği "Bergama Heykeltıraşları" şiirine rastladım; yazıda kullanmak için bir kenara koydum ama bir yere oturmadı. Dursun durduğu yerde dedim; şiir bu, mutlaka bir yazıya sızar! Yazının yayınladığı Pazar sabahı, Bergama'da kütüphanecilik yapan yeğenim Yusuf'un vasıtasıyla tarih araştırmacısı, yazar, Türkiye Arkeologlar Derneği Onur Üyesi, Bergama'da iki dönem belediye başkanlığı yapmış kıymetli Sefa Taşkın'dan bir telefon aldım. Sefa Taşkın'ın adını duymuş, Bergama tarihi ve Zeus Sunağı'nın anavatanına getirilmesi için giriştiği çabadan haberim olmuş ama bu kadar geniş ufuklu, bu kadar çaplı bir entelektüel olduğunu bilmiyordum doğrusu.

Bir yığın konuda cehaletimi giderdi ve Zeus Sunağı'nın tarihini de içine alan, Almanya’dan Bergama’ya geri getirilmesinin ne kadar elzem bir mesele olduğuna söyleyen daha önce yazdığı “Taş Yerinde Ağırdır” başlıklı uzun makalesini gönderdi.

Makaleyi okuduktan sonra yazımdaki eksiklikleri gördüm, bir de hepimizin “yaygın görüşlerin” etkisine ne kadar kolay kapıldığımız gerçeğine kendimden bir kez daha şahit olup hafifçe bir mahcubiyet de hissettim.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Cemaziyelevvelini bilmek! 28 Mayıs 2023 | 801 Okunma Nuri Sesigüzel'in türkü söylediği yıllardı! 24 Mayıs 2023 | 577 Okunma Çehov ile Yakup Kadri ne yapmak istedi? 21 Mayıs 2023 | 826 Okunma Yaşadığım yere bahar yeni geldi! 17 Mayıs 2023 | 599 Okunma "Akıl Defteri"ne düşen hatıralar 14 Mayıs 2023 | 352 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar