Sanatçı muhalif olmalı (mı)!

Habertürk Gazetesi Yazarı Muhsin Kızılkaya'nın bugünkü (11.12.2022)''Sanatçı muhalif olmalı (mı)!'' başlıklı yazısı.

Kitap okumaya başladığım günden beri, aşağı yukarı yarım asırdır kulağıma çalınan bir lafın yankısı hep çınlayıp duruyor beynimde. Altmış yaşında olduğuma göre, laf benden bir hayli yaşlı olsa gerek. Herkesin diline pelesenktir; aklına gelen söyler, bilir bilmedik her koşulda, tam yerine geldiğinde lafı oturturlar gediğine: "Sanatçı dediğin muhalif olmalı!"

Bu aralar okuduğum André Gide’in “Dostoyevski” kitabını okuyunca kafam iyi karıştı. Şöyle ki:

Büyük Rus yazarlarını tanımlamak için “dağ” metaforuna başvuran “yasak düşüncelerin” babası André Gide; o dağlık ülkede bize en yakın, en yüksek tepenin Tolstoy, onun arkasında yarısı saklı duran “gizemli” tepenin ise Dostoyevski olduğunu söyler. Büyük alime göre bu dağ silsilesinin sırlarla dolu saklı yerlerinden bir sürü ırmak akar. Bütün bu ırmakların birleştiği büyük nehir ise, bugün dünya edebiyatının susuzluğunu giderdiği en bereketli nehirdir.

Tolstoy sükunetse, Dostoyevski vaveyladır! Tolstoy derin bir hakikatse, Dostoyevski büyüdür. Tolstoy feleğin çarkına çomak sokanların yazarıysa, Dostoyevski şairane ruhların şairidir. Dostoyevski okumak için şiir sevmeniz yeter ama Tolstoy için bir hayli hayat bilgisi lazım gelir size.

İşte bu yüzden, Tolstoy’dan ziyade okumayı seven herkesin yazarıdır Dostoyevski.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Cemaziyelevvelini bilmek! 28 Mayıs 2023 | 799 Okunma Nuri Sesigüzel'in türkü söylediği yıllardı! 24 Mayıs 2023 | 576 Okunma Çehov ile Yakup Kadri ne yapmak istedi? 21 Mayıs 2023 | 819 Okunma Yaşadığım yere bahar yeni geldi! 17 Mayıs 2023 | 594 Okunma "Akıl Defteri"ne düşen hatıralar 14 Mayıs 2023 | 350 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar