Habertürk Gazetesi Yazarı Muhsin Kızılkaya: ‘’Zor sınav!’’

Öğrenim hayatınız boyunca çok iyi veya berbat geçen unutamadığınız bir sınavınız olmuş mudur bilmem ama benim böyle bir sınavım var. Unutamadığım bir hatıram artık; hiç...

Öğrenim hayatınız boyunca çok iyi veya berbat geçen unutamadığınız bir sınavınız olmuş mudur bilmem ama benim böyle bir sınavım var. Unutamadığım bir hatıram artık; hiç çıkmıyor aklımdan.

İstanbul’da Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin birinci sınıfındayken, bizi Karl Popper’le tanıştırdığı için hayatım boyunca hep minnettar kaldığım hocamız Ahmet Güner Sayar (ki onunla tanışmadan önce babası Abbas Sayar’ın “Yılkı Atı” romanını okumuş, o güzelim romanı yazmış bir babanın oğlu olmuş olması beni biraz daha yakınlaştırmıştı ona) “Siyasal Düşünceler Tarihi” dersinin ilk sınavında tek soru sormuştu bize:

“Karl Marks, sosyalist devrimin sanayileşmiş bir Avrupa ülkesinde olacağını varsayarken, tam tersi oldu, sosyalist devrim, bir köylü toplumu olan Rusya’da oldu. Neden?”

Soruyu okur okumaz, cevabını bir an önce yazmak için heyecanlandığım bugün de aklımda. Katlamalı dört sayfalık sınav kağıdına özene bezene, elim titreye tireye yazmaya başladım sorunun cevabını büyük bir coşkuyla.

En iyi bildiğim yerden çıkmıştı. Bütün bir ortaokul yıllarımı “Sosyalizmin Alfabesi”, “Felsefenin Temel İlkeleri” gibi kitapları okuyarak geçirmiştim. O yaşta, okuduklarımdan hareketle seminerler veriyordum dernekte, her şeyi su gibi biliyordum.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Cemaziyelevvelini bilmek! 28 Mayıs 2023 | 801 Okunma Nuri Sesigüzel'in türkü söylediği yıllardı! 24 Mayıs 2023 | 577 Okunma Çehov ile Yakup Kadri ne yapmak istedi? 21 Mayıs 2023 | 826 Okunma Yaşadığım yere bahar yeni geldi! 17 Mayıs 2023 | 599 Okunma "Akıl Defteri"ne düşen hatıralar 14 Mayıs 2023 | 352 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar