Gülümse, haydi!

Habertürk Gazetesi Yazarı Muhsin Kızılkaya'nın bugünkü (27.03.2022)''Gülümse, haydi!'' başlıklı yazısı.

“Halkın Hizmetkârı” (Sluga Narodu) dizisi 16 Ekim 2015’te Ukrayna televizyonunda yayına girdi. Dizinin başrolünde memlekette oldukça meşhur bir komedyen olan Volodimir Oleksandroviç Zelenski vardı. Zelenski, lise tarih öğretmenliğinden gelen bir Cumhurbaşkanını canlandırıyordu. Bu yüzden dizide tarihe referans bir hayli fazlaydı. Dizinin ana teması “Avrupa hayaliyle yanıp tutuşan” Ukrayna ahalisinin halet-i ruhiyesiydi.

Dizi kısa sürede herkesi kendine bağladı. Onu seyreden hemen hemen herkes, “keşke bizi böyle bir Cumhurbaşkanı yönetse” demeye başladı. Alttan alta yayılan bu “temenniyi”, dizinin yapımcı şirketi “Kvartal 95” çalışanları çabucak fark ettiler. Şirket kolları sıvadı, 2018 yılında “Halkın Hizmetkarı Partisi”ni kurdu. Partinin kurucuları şirketin çalışanlarıydı.

Zelenski 31 Aralık 2018’de; 2019 yılında seçilecek olan Ukrayna Cumhurbaşkanlığı’na aday olduğunu resmen açıkladı, bu haberi duyan herkes bu girişimin “film icabı” bir şey sandı. Oysa o son derece ciddiydi, Mart 2019'da Der Spiegel’e bir mülakat verdi. Mülakatta siyasetçilere olan güveni yeniden tesis etmek için siyasete girdiğini, “profesyonel, düzgün insanları yönetime getirmek” ve “siyaset kurumunun havasını olabildiğince değiştirmek” istediğini söyledi.

Kampanya resmen başlayıncaya kadar işin “ciddiyeti” anlaşılmadı.

Bir komedyen “ciddi” bir işe kalkışıyordu. Komedyen ciddi bir işe kalkışmazdı, yoksa Kemal Sunal’ın deyimiyle “ağa bizimle eğleni” miydi? Hayır komedyen kimseyle eğlenmiyordu, ciddi ciddi devlet yönetmeye talip olmuştu.

Şaka buraya kadardı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Cemaziyelevvelini bilmek! 28 Mayıs 2023 | 801 Okunma Nuri Sesigüzel'in türkü söylediği yıllardı! 24 Mayıs 2023 | 577 Okunma Çehov ile Yakup Kadri ne yapmak istedi? 21 Mayıs 2023 | 828 Okunma Yaşadığım yere bahar yeni geldi! 17 Mayıs 2023 | 599 Okunma "Akıl Defteri"ne düşen hatıralar 14 Mayıs 2023 | 352 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar