Faşist Eichmann, Anti-faşist Elrom ve Devrimci Mahir!

İki hafta önce burada yayınlanan Raci Tetik'le ilgili yazım için bilgi toplarken, Arjantin'de yakalanarak İsrail'e götürülen, orada yargılanarak İsrail devletinin tarihinde idam edilen tek kişi olarak tarihe geçen Nazi kasabı Adolf Eichmann'ı ipe götüren belgeleri Ephraim Hofstadter adlı bir komiserin topladığı bilgisine rastladım bir yerlerde...

Biraz kurcaladım, meğerse Eichmann’ı İsrail’de sorgulayan ekibin içinde yer alan, dünyanın dört bir yanında dolaşarak Eichmann’ın işlediği suçların izini süren, bulduğu belgelerle onu idama gönderen komiser Ephraim Hofstadter; Mahir Çayan ve arkadaşları tarafından 22 Mayıs 1971 günü Nişantaşı’nda Hamarat Apartmanı’nda öldürülen İsrail’in İstanbul Başkonsolosu Ephraim Elrom’dan başkası değilmiş.
Diyeceksiniz ki bu yeni bir bilgi değil, olsun ben yine de anlatmak istiyorum.
Eline bir iki çakar almaz tutuşturularak, banka soygunlarından elde edilen paralarla Türkiye’de devrim yapacaklarını sanan maceracı Türk solcularının alnında kara bir leke gibi duran bu siyasal cinayetin hikayesi her açıdan ilginçtir çünkü. 

*

Bütün hayatını insanlık tarihinin gördüğü en büyük vahşi soykırımı gerçekleştirmiş olan Nazileri, saklandıkları deliklerde bulup mahkemeye çıkarmaya vakfetmiş bir anti faşist; faşizme karşı mücadele verdiğini sanan anarşist birkaç solcu genç tarafından acımasızca öldürüldü.
Onlara sorsan, faşizme karşı mücadele veriyorduk diyecekler!

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Cemaziyelevvelini bilmek! 28 Mayıs 2023 | 801 Okunma Nuri Sesigüzel'in türkü söylediği yıllardı! 24 Mayıs 2023 | 577 Okunma Çehov ile Yakup Kadri ne yapmak istedi? 21 Mayıs 2023 | 828 Okunma Yaşadığım yere bahar yeni geldi! 17 Mayıs 2023 | 599 Okunma "Akıl Defteri"ne düşen hatıralar 14 Mayıs 2023 | 352 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar