Birkaç deli hikayesi!

Habertürk Gazetesi Yazarı Muhsin Kızılkaya’nın bugünkü (20.04.2022)''Birkaç deli hikayesi!’’ başlıklı yazısı.

Jay Parini çok beğendiğim bir yazardır. İlknur Özdemir her yeni kitabını çevirdiğinde, bana çok güzel bir hediye vermiş gibi olur.

Bu kez de öyle öyle; “Borges ve Ben-Bir Karşılaşma”yı bir kitapçının rafında görünce heyecanla aldım ve hemen okumaya başladım. Sevdiğim bir başka yazar Britanyalı Ian McEwan’ın kitabın arka kapağına alınan notunda belirttiği gibi “Harika bir kitap bu. …. edebiyat sevgisiyle pırıl pırıl parlıyor.”

Kitabın bir yerinde anlatıcı yazar, hayatının büyük bir kısmını “Shakespeare ile deniz arasındaki ilişki” üzerine düşünerek geçirmiş Profesör Falconer’den bahsediyor. Falconer, bir bilim adamının Shakespeare’in kayıp yıllarında mutlaka hukuk alanında çalıştığını, yoksa bu alanda o kadar kolay ahkam kesemeyeceğini söylemesini alaya alıyor ve bunu söyleyen bilim adamını “şarlatan” olarak nitelendiriyor.

Sonra yağmurlu bir günde anlatıcı yazar bir kez daha Falconer’e rastlıyor. Başında, kafasına büyük gelen fötr bir şapka vardır. Şapkasını tek eliyle tutar, suratını kırıştırır ve dalgın dalgın “Denizde acımasız bir gece, evlat” diye bağırır. Profesör on yıl sonra demansa yenik düşer, son günlerini bir akıl hastanesinde geçirir.

Profesör akıl hastanesine düştüğünde Shakespeare’in sonelerinin kendi soneleri olduğuna inanmaya başlar, etrafa da böyle yayar. Shakespeare adında bir şair hiç dünyaya gelmemiş ona göre. Ona mal edilen bütün soneleri bizzat kendisi yazmış. Bütün gün oturur, defterine ezber bildiği o soneleri büyük bir heyecanla yazar. Yazdıklarına hayran hayran bakar, ne kadar büyük bir şair olduğunu düşünerek tamamlar ömrünü.

Ne harika bir son meşguliyeti değil mi?

Son yazılarımda sık sık andığım Attila İlhan, daha lisedeyken tanışır hapishaneyle. Sevdiği kıza, sevdiği bir şairden Nazım Hikmet’ten şiir-mektuplar yazdığı için… Cemşid adında bir arkadaşıyla atarlar kodese genç şairi. Selim İleri’ye anlattığına göre, yaşı küçük olduğu için tutuklanır tutuklanmaz fazla içerde kalmasın diye avukatı, “Bu çocuk hastadır, müşahade altına alınması lazım” diye bir istida verir mahkemeye, amacı hapishane yerine hastanede yatırmanın yolunu açmaktır çocuğun…

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Cemaziyelevvelini bilmek! 28 Mayıs 2023 | 801 Okunma Nuri Sesigüzel'in türkü söylediği yıllardı! 24 Mayıs 2023 | 577 Okunma Çehov ile Yakup Kadri ne yapmak istedi? 21 Mayıs 2023 | 828 Okunma Yaşadığım yere bahar yeni geldi! 17 Mayıs 2023 | 599 Okunma "Akıl Defteri"ne düşen hatıralar 14 Mayıs 2023 | 352 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar