Seçimin göstergesi

İKTİDAR partisinden hemen her gün olmayacağı yönünde açıklama gelmesine karşın, muhalefet erken seçimin olacağı konusunda ısrarlı. Israrının kaynağı da ilginç bir şekilde iktidar...

İKTİDAR partisinden hemen her gün olmayacağı yönünde açıklama gelmesine karşın, muhalefet erken seçimin olacağı konusunda ısrarlı.

Israrının kaynağı da ilginç bir şekilde iktidar kulisi...

İktidar milletvekillerinin kulis beklentisine, son dönem AK Parti için kamuoyu yoklaması yapan anketörlerin CHP’ye yakın isimlere “Erken seçimin olma ihtimali yüksek” yönündeki cümleleri de eklenmiş.

AK Parti yönetiminin, büyük kongrenin erkene çekilmesi ve seçimin öne alınmasına ilişkin kamuoyu yoklaması yaptırma gereği duyması da bir başka veri olarak kabul ediliyor.

İlginçtir, AK Parti’yle seçim ittifakı yapan MHP’de de Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin erken olacağı beklentisi yüksek.

Bunlar beklentileri ifade eden durum...

TURNUSOL OLUR

Ancak bir değişiklik var ki TBMM’ye geliş zamanı ve şekli erken mi, yoksa zamanında mı olacağını belirler.

O da TBMM İçtüzüğü...

İçtüzüğün normalde Anayasa değişikliğinden sonraki 6 ay içinde çıkarılması gerekiyordu.

Olmadı, bugün de üzerinde konuşulmuyor; ittifak ve yerel seçime ilişkin düzenlemelere öncelik veriliyor.

Oysa Meclis İçtüzüğü hepsinden çok daha elzem...

Çünkü yeni sistemde Meclis’in nasıl çalışacağı ancak yeni içtüzükle mümkün, eskisiyle gitmek olanaksız...

Nedeni de açık, yeni sistemde 550 değil 600 milletvekili olacak ve Bakanlar Kurulu bulunmayacak; gensoru, güvenoylaması gibi denetim mekanizmaları da olmayacak.

Bütün yük komisyonlara binecek...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Demokrasi zaferi… 29 Mayıs 2023 | 471 Okunma Geleceği depolayanlar... 28 Mayıs 2023 | 110 Okunma Meclis bu sayıya hiç ulaşmamıştı 26 Mayıs 2023 | 449 Okunma Startup partiler… 25 Mayıs 2023 | 132 Okunma Sandığa kimler gitmedi? 24 Mayıs 2023 | 580 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar