Putin'in durmaması, turizmi durdurur

Habertürk Gazetesi Yazarı Muharrem Sarıkaya'nın bugünkü (01.04.2022)''Putin'in durmaması, turizmi durdurur'' başlıklı yazısı.

SON haftada Rus ordularının Ukrayna içindeki hareketlerini ağırlaştırıp, geri manevralarda bulunmaları farklı okumalara neden oldu.

Bu okumalarda ağırlık Rusya Devlet Başkanı Putin’in, ordusunun Ukrayna güçleri karşısında kaybetme hissine kapıldığı ve daha fazla ilerleyemediği noktasında.

Bu okumayı yapan yanılır…

HEDEF KÜÇÜLTÜP DEVAM EDER

Nitekim Rusya silahlı kuvvetleri üzerine akademik çalışmaları bulunan EDAM’dan Dr. Can Kasapoğlu da dünkü sohbetimizde bu noktaya dikkat çekti.

“Harp tarihini bilen bugün nelerin olabileceğini de anlamlandırabilir” diyerek Sakarya Meydan Muhaberesi sırasında Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının saha okumasının farkına dikkat çekip bir anıyı paylaştı:

“Yunan ordusu geri çekilirken, yeniden saldırı için takviye alacaklarına ilişkin beklenti yaratıyordu. Çevresindeki komutanlar bundan dolayı savaşı kaybettikleri düşüncesine kapılmışken, Atatürk, ‘zaferimiz hayırlı olsun’ diyordu…”

Rusya’da sahaya bakıp Putin’in çekildiğini, savaşın artık bitmeye yakın olduğunu söylemenin doğru olmadığına katılıyorum.

Kasapoğlu’nun da vurguladığı gibi, Rusların en önemli gücü 1. Tank Ordusu zayiatta sadece personel değil, %20 oranında da ekipman kaybına uğradığı kesin.


Tarihin en kanlı savaşı Stalingrad’ı komuta eden Rus general ile aynı soyadı taşıyan Ukrayna saldırısını yönetenler arasında bulunan General Çuykov’un henüz sahadan çekilmediğini belirtti.

Rusların geniş harekat yerine, hedef küçülten bir yöne gittiğini, birlikleri de buna göre yeniden düzenlediğinin altını çizdi.

Çatışmaların da bugünden yarına sonlanmasının olası görülmediğini belirterek Moskova’nın hedefinin doğu, kuzey ve güneyden Ukrayna’yı ikiye bölen, devleti iki parçalı hale getiren bir sonuca ulaşmak olduğunun altını çizdi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Demokrasi zaferi… 29 Mayıs 2023 | 470 Okunma Geleceği depolayanlar... 28 Mayıs 2023 | 110 Okunma Meclis bu sayıya hiç ulaşmamıştı 26 Mayıs 2023 | 449 Okunma Startup partiler… 25 Mayıs 2023 | 132 Okunma Sandığa kimler gitmedi? 24 Mayıs 2023 | 580 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar