Mülteciliğin yeni kıstası: Göz, saç ve ten rengi…

Habertürk Gazetesi Yazarı Muharrem Sarıkaya'nın bugünkü (04.03.2022)'' Mülteciliğin yeni kıstası: Göz, saç ve ten rengi…'' başlıklı yazısı.

SURİYE’den birden akın edenlere Türkiye Geçici Koruma Statüsü verdiğinde AB’den ciddi tepkiler yükselmişti.

Bu durum devam da ediyor, bu kişilere neden mültecilik hakkı verilmediği hemen her toplantıda sorgulanıyor.

Türkiye’nin 2014’ten bu yana uzun süre aynı statüyü devam ettirdiği, tepkinin ağırlıklı olarak buna yönelik olduğu savı ileri sürülebilir.

Ancak daha ilk andan itibaren bu eleştirileri getirenler açısından bakıldığında hiç de haklı olmadıkları Avrupa Birliği’nin Ukrayna’dan gelenlere verdiği statü ile daha iyi anlaşılır.

Daha önemlisi, Ukrayna’dan gelenler eğer AB ülkelerinden birine gitmişse Geçici Koruma Statüsü’nde sayılacak, ama Türkiye’ye gelirse doğrudan mülteci olarak kabul görecek.

Çünkü Avrupa Konseyi üyesi bir ülkeden geldiği için Türkiye koyduğu çekince kapsamı içinde bu statüyü kabul ettiğini baştan kabul etmiş durumda.

Mülteci ile Geçici Koruma Statüsü arasında da gittiği ülkede kalabilme ve bazı haklardan yararlanabilme açısından oldukça büyük fark var.

AB bir zamanlar eleştirdiğini bugün kendisi uygulamak zorunda kaldı…

Ayrıca AB ülkelerinin bu meseleye bakışı oldukça farklı…

Ukrayna’dan gelenler ile Suriye, Irak veya Afganistan’dan gelenlere dönük tutumunu anlamak için devlet yetkililerinin açıklamalarına bakmak yeterli.


BOŞNAKLAR DA SARI SAÇLI MAVİ GÖZLÜ…

Meseleyi önceki gün Duvar’daki yazısında Menekşe Tokyay da Bulgaristan Başbakanı’nın şu açıklamasından yola çıkarak çok iyi ortaya koymuş:

“Bunlar Iraklı, Suriyeli değil; bizim gibi beyaz, mavi gözlü, sarı saçlı insanlar. Onlar ölüyor…”

Yani, esmer veya çok koyu tenli ise ölmelerinde sakınca yok…

Tokyay’ın da yazısında alıntı yaptığı Boşnak gazeteci Emine Şeçeroviç Kaşlı’nın, “Biz de sarı saçlı mavi gözlüyüz. Bundan sonra Boşnaklar için kendimizi böyle savunacağız” cümlesi de işin trajikomik halini ortaya koymaya yeterli…

GEÇİCİ KORUMA STATÜSÜ

Aslında Ukrayna’dan kaçıp AB ülkelerine sığınan Ukraynalı sayısı, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (UNHCR) dünkü verilerine göre 700 bini buldu.

Bunun 400 bini şu an için Polonya’ya sığınmış.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Demokrasi zaferi… 29 Mayıs 2023 | 471 Okunma Geleceği depolayanlar... 28 Mayıs 2023 | 110 Okunma Meclis bu sayıya hiç ulaşmamıştı 26 Mayıs 2023 | 449 Okunma Startup partiler… 25 Mayıs 2023 | 132 Okunma Sandığa kimler gitmedi? 24 Mayıs 2023 | 581 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar