Manifesto ve proje yorgunu

“Toplumsal bir hareketin duyurulması ve savlarının belirlenmesi üzerine kurulan, bir akımın, bir hareketin oluşunu bildiren yazılı metnin” adıdır. Veya TDK’nın tanımıyla, “toplumsal bir hareketin siyasal...

“Toplumsal bir hareketin duyurulması ve savlarının belirlenmesi üzerine kurulan, bir akımın, bir hareketin oluşunu bildiren yazılı metnin” adıdır.

Veya TDK’nın tanımıyla, “toplumsal bir hareketin siyasal inanç ve amaçlarının açık ifadesidir.

Marx ve Engels’in 1848’deki “Komünist Manifestosu”ndan Hacker Manifistosuna, Yön Bildirisi’nden, Mustafa Kemal’in Amasya Genelgesi’ne, 1971 Muhtırasından Russel-Einstain Manifestosuna kadar birçoğu sıralanabilir.

Örneklerinde de görüldüğü gibi bir konu hakkında tektir ve baştan savlarını belirler ve onun üzerinde devam eder.

Yani her seçim döneminde her partinin çıkardığı gibi 5 yılda bir yapılan her yerel seçimde çıkarılamayacağı gibi, neredeyse 1,5 yılda bir karşılaştığımız her sandıkta da yeniden yazılmaz.

Dolayısıyla ortaya konulan manifesto değil seçim bildirisidir.

Yani o sandıktan çıkması halinde neleri yapacağını, hangi beklentilere karşılık vereceğini açıkladığı belgedir.

Bir partinin bunu manifesto haline çevirmesi ise her dönem farklı bir savın peşine takılacağı anlamına gelir ki o zaman o siyasal yapının ilkelerini sürekli değiştirdiği anlamı çıkar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Demokrasi zaferi… 29 Mayıs 2023 | 471 Okunma Geleceği depolayanlar... 28 Mayıs 2023 | 110 Okunma Meclis bu sayıya hiç ulaşmamıştı 26 Mayıs 2023 | 449 Okunma Startup partiler… 25 Mayıs 2023 | 132 Okunma Sandığa kimler gitmedi? 24 Mayıs 2023 | 580 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar