Macaristan'daki sandığın sonucu: Güçsüz aday mı, uyumsuz ittifak mı?

Habertürk Gazetesi Yazarı Muharrem Sarıkaya'nın bugünkü (05.04.2022)''Macaristan'daki sandığın sonucu: Güçsüz aday mı, uyumsuz ittifak mı?'' başlıklı yazısı.

ALTI muhalefet partisinin birlikte hareket edip, ortak aday çıkardığı ve kaybettiği Macaristan seçimi Türkiye için kıstas oluşturur mu?

Ya da Macaristan seçimi, karizmatik, popülist bir Başbakan karşısına muhalefetin çıkardığı adayın politik güçsüzlüğünün sonucu muydu?

Veya ittifak yapan partilerin masada yan yana otururken, alttan birbirlerine tekme atıyor olmalarının yarattığı bir neden miydi?

Yoksa bunların ötesinde Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı karşısında muhalefetin takındığı tutum ve söylem mi Macar halkını bu davranışa yöneltti?

YANLIŞ SİYASET OY GETİRMEZ

Macaristan’daki seçim sürecini yakından takip eden akademisyenler ve siyasetçilere göre aslında hepsinin bileşimi, otoriter, popülist Başbakan Orban’ın seçimi yeniden kazanmasına neden oldu.

Thedor Adorno’nun “yanlış hayat doğru yaşanmaz” söyleminden uyarlarsak, yanlış siyaset doğru oy getirmedi.

Seçmen çıkarı neyse onu gözeten bir tutum sergiledi.

Bunu yaparken bir başka sandıktaki referandumda sergilediği tutum ile de aslında Orban’a da tam destek vermediğini net sergiledi.

“Devlet eğitim kurumlarında reşit olmayanlara ebeveyn izni olmadan cinsel yönelim öğretilmesini destekliyor musunuz?” sorusuna verilen yanıt %50’ye ulaşmadığı için referandum geçersiz sayıldı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Demokrasi zaferi… 29 Mayıs 2023 | 471 Okunma Geleceği depolayanlar... 28 Mayıs 2023 | 110 Okunma Meclis bu sayıya hiç ulaşmamıştı 26 Mayıs 2023 | 449 Okunma Startup partiler… 25 Mayıs 2023 | 132 Okunma Sandığa kimler gitmedi? 24 Mayıs 2023 | 581 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar