Keskin tavırlar

“TÜRKİYE’nin reaksiyon göstermesinden çok Haşdi Şabi’nin aksiyon göstermesinden rahatsızlık duyarız...” Washington’un Kuzey Irak’a bakışının özeti böyle. Çünkü...

“TÜRKİYE’nin reaksiyon göstermesinden çok Haşdi Şabi’nin aksiyon göstermesinden rahatsızlık duyarız...”

Washington’un Kuzey Irak’a bakışının özeti böyle.

Çünkü ABD başkenti, Türkiye’nin aksiyon içinde olmaktan çok, çıkarlarına bir zarar gelmesi halinde reaksiyon vereceği beklentisinde.

Bunu da Türk muhataplarının sözlerine dayandırıyor.

Bağdat’a “meseleyi büyütmeden çözüme kavuşturmaya yardımcı olma” yönünde telkinlerini iletirken, Erbil’e de “Bağımsızlık meselesini daha fazla abartma” tavsiyesinde bulunduğunu gizlemiyor.

Beklentisini şu cümlede sıralıyor:

“Bizim için Irak’ın toprak bütünlüğü, birlikte yaşamın sürdürülmesi ve istikrar önemli. Referandumdan üzüntü duyduk, önceliğimiz DEAŞ ile mücadele olmalı.”

Peki, Türkiye’nin Irak ve İran ile birlikte Erbil’e dönük bir askeri müdahalesi olabilir mi?

“Bunun olmayacağına” dönük beklentisinin garantisini, “Türk muhataplarının aksiyona girmeyeceklerine, çıkarlarına müdahale halinde reaksiyon göstereceklerine” yönelik sözlerine dayandırıyor.

Türkiye’nin İran ile ilişkilerinde temkinli olduğunu da belirtmekten kaçınmıyor.

BUSH’UN 2007 TALEBİ

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Demokrasi zaferi… 29 Mayıs 2023 | 471 Okunma Geleceği depolayanlar... 28 Mayıs 2023 | 110 Okunma Meclis bu sayıya hiç ulaşmamıştı 26 Mayıs 2023 | 449 Okunma Startup partiler… 25 Mayıs 2023 | 132 Okunma Sandığa kimler gitmedi? 24 Mayıs 2023 | 581 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar