Hedef Tel Rifat dilini koparmak

AFRİN bölgesindeki çatışmalar, PYD/SDG’den gelen tacizin sonucu mu ortaya çıktı? Yoksa planlı bir geleceğin ilk adımları mı? Ankara’da dün sohbet ettiğim konuyla ilgili taraflar aynı yanıtı...

AFRİN bölgesindeki çatışmalar, PYD/SDG’den gelen tacizin sonucu mu ortaya çıktı?

Yoksa planlı bir geleceğin ilk adımları mı?

Ankara’da dün sohbet ettiğim konuyla ilgili taraflar aynı yanıtı verdi:

“Her ikisi de...”

Altını çizdikleri nokta Afrin, özellikle de Tel Rifat bölgesinin uzun süredir Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) hedefinde bulunduğu.

Aslında Mare’nin hemen altında, Türkmenler ile Şii/Sünni Arap nüfusun ağırlıkta yaşadığı bu bölge, Türkiye’nin Cerablus hareketiyle birlikte önemli bir hal aldı.

Türkiye desteğindeki ÖSO güçleri yukarıdan aşağıya doğru inerken, Afrin bölgesinde etkin olan PYD/SDG de doğuya, yani Kobani’ye doğru, aşağıda yer alan Tel Rifat bölgesinden kantonları birleştirmek için hareketlendi.

ÖSO’nun Mare hattını, hemen ardından da El Bab’ı ele geçirmesiyle bu alandaki hâkimiyeti zayıfladı.

Hatta bir ara Türkiye’den gelen Halep tren ve otoyolunun geçtiği merkez olan havaalanı da bulunan Minnig ve Şeyh İsa nahiyeleri ile Tel Rifat İlçesi ÖSO’nun kontrolüne geçti.

ÖSO bununla da kalmadı, bugün İran’ın desteğindeki güçlerin kontrolü altına tuttuğu Zahra ve Nubbol bölgelerini de Halep’e doğru almak için hareketlendi.

Ancak 2016’da Rusya’nın Başköy bölgesinden başlayan hava akını Halep’in kuzeyindeki ÖSO güçlerini uzaklaştırdı, boşluktan yararlanan PYD/SDG ise 2016 Şubat’ında bölgeye yerleşti.

O günden bu yana da El Bab’ın batısından doğuya doğru bir dil gibi uzanan PYD/SDG kontrolündeki Minnig, Şeyh İsa ve Tel Rifat bölgesi hep ÖSO’nun hedefinde kaldı.

Kilis bölgesine atılan havan toplarının merkezi de olan bölgede önceki günden itibaren yeni bir çatışma başladı.

Aslında çatışmanın olacağı da günler öncesinden belliydi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Demokrasi zaferi… 29 Mayıs 2023 | 471 Okunma Geleceği depolayanlar... 28 Mayıs 2023 | 110 Okunma Meclis bu sayıya hiç ulaşmamıştı 26 Mayıs 2023 | 449 Okunma Startup partiler… 25 Mayıs 2023 | 132 Okunma Sandığa kimler gitmedi? 24 Mayıs 2023 | 581 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar