Hangi senaryo kime kaç vekil kazandırır?

Haber Türk Gazetesi Yazarı Muharrem Sarıkaya’nın bugünkü (08.04.2022)''Hangi senaryo kime kaç vekil kazandırır?’’ başlıklı yazısı.

SİYASİ Partiler ve Seçim kanunlarında yapılan değişiklik ile sistem farklılaşacağı için, parti merkezleri değişik senaryolara göre milletvekili simülasyonu çalışıyor.

Bu çaba sadece parti merkezlerinde değil, bazı düşünce kuruluşları ve sivil toplum kuruluşlarında da var.

Ulaşan çalışmalardan bazıları 2018 seçim sonuçları, bazıları da yerel ve genel seçim ortalaması baz alınarak yapılmıştı.

Çalışmaları inceledim ama dikkate almadım.

Çünkü dünün güneşi ile bugünün çamaşırını kurutmak; geçmişe bakıp bugünü değerlendirmek mümkün değil.

Bazıları ise güvendiği kamuoyu şirketlerinin anketlerini veri kabul edip, oradan gelen oranlar üzerinden senaryo geliştirip simülasyon yapmış.

Her yıl bir başka anket şirketinin seçim sonucunu tahmin ettiği Türkiye’de bu da bana sağlam bir veri sunmuyordu.

Bunların arasında en iyi çalışma Prof. Dr. Yüksel Çınar ile Prof. Dr. Türkmen Göksel’in TEPAV için yaptıklarını gördüm…

TEPAV Direktörü Prof. Dr. Güven Sak ile dün yayınladıkları çalışma üzerinde sohbet ederken 12 kamuoyu yoklama şirketinin verilerini baz aldıklarını, buradan gelen verilere göre simülasyon yaptıklarını söyledi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Demokrasi zaferi… 29 Mayıs 2023 | 471 Okunma Geleceği depolayanlar... 28 Mayıs 2023 | 110 Okunma Meclis bu sayıya hiç ulaşmamıştı 26 Mayıs 2023 | 449 Okunma Startup partiler… 25 Mayıs 2023 | 132 Okunma Sandığa kimler gitmedi? 24 Mayıs 2023 | 581 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar