Gerilim yürürse

Eğer bir eylem 14 gündür gazetelerin birinci sayfasında ve saat başı haber bülteninde yer buluyorsa, ardında güçlü bir kamuoyu oluşmuş demektir. Bundan sonra o eyleme dönük yapılan her olumsuz söylem ve...

Eğer bir eylem 14 gündür gazetelerin birinci sayfasında ve saat başı haber bülteninde yer buluyorsa, ardında güçlü bir kamuoyu oluşmuş demektir.

Bundan sonra o eyleme dönük yapılan her olumsuz söylem ve karşı eylem ters teper; yapana zarar verir...

Türkiye bunun örnekleriyle dolu...

En iyi anlatan da Türk-İş önderliğindeki madencilerin Zonguldak’tan Ankara’ya yürüyüşü...

Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın karşı çıkmasına rağmen, dönemin Başbakan’ı Yıldırım Akbulut doğru bir kararla madencileri Ankara girişinde karşılayıp eylemi sonlandırdı.

Gerilimin düşmesi hükümete yaradı...

Bir örneği de Türkiye’nin etkin “spin doctor”ları, yani kamuoyu oluşturucuları arasında adı sayılan İbrahim Uslu sohbetimiz sırasında verdi.

“Susurluk” olayını protesto için yapılan, “Aydınlık için bir dakikalık karanlık” eyleminin kitlesel gücünü ve etkisini dönemin hükümetinin iyi ölçemediğini anımsattı.

“O zaman da Refah-Yol hükümeti yanlış bir karşı politika uyguladı, eylemin gerisinde kaldı, olumsuz etkilendi” dedi.

Benzer durum Gezi eyleminin ilk başlarında da yaşandı; etkisi ve kitle gücü anlaşılamadı...

Zabıtaların bir sabah çadırları yıkıp yakması, birçok istenmeyen gelişmenin hortlamasına yetti.

Sadece eylemlerde değil, referandum dönemlerinde de yanlış propagandaların olumsuz sonuçlarına sıklıkla tanıklık edildi.

Bir başka misal, Özal’ın siyasi yasakların kaldırılmasına direnen politikası ve propaganda yöntemi.

Bir de yerel seçimlerin öne alınmasına ilişkin ısrarı...

Her iki referandumu da yanlış propaganda zemini nedeniyle kaybetmekle kalmadı, bir de Anayasa Mahkemesi’nden iptal darbesi yedi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Demokrasi zaferi… 29 Mayıs 2023 | 471 Okunma Geleceği depolayanlar... 28 Mayıs 2023 | 110 Okunma Meclis bu sayıya hiç ulaşmamıştı 26 Mayıs 2023 | 449 Okunma Startup partiler… 25 Mayıs 2023 | 132 Okunma Sandığa kimler gitmedi? 24 Mayıs 2023 | 581 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar