Genel değil, bölgeler sandığı

Habertürk Gazetesi Yazarı Muharrem Sarıkaya’nın bugünkü (21.04.2022)''Genel değil, bölgeler sandığı’’ başlıklı yazısı.

SANDIĞA varılacak süre azaldıkça gerilimi de çekişmesi de bol olur…

Bu tek başına dışa karşı da yaşanmaz, mücadele ister istemez içerde de sürer.

Çünkü o seçim bölgesinden çıkacak milletvekili sayısı sınırlıdır ve hangi partinin ne kadar çıkarabileceği de bellidir.

Liste başını kapmak için içerdeki mücadele bazen acımasız bir hal alır.

Hele ki Milletvekili Seçim Kanunu’nda yapılan düzenleme sonrası aynı listeye muhtemel bir de ittifak ortağı adayı gelecek.

Bu önden sıra kapmayı iki katı kadar zorlaştıracak.

Bundan dolayı geçmişte milletvekili transferi bir önem kazanıyordu, bu kez partilere yük getirecek; belki de bundandır geçmiş seçim dönemlerinde bu takvimlerde karşımıza çıkan transfer haberlerini, eski Balıkesir Milletvekili İsmail Ok’un dün AK Parti’ye geçişi de olmasa göremeyecektik…

ZORUNLU BİRLİKTELİK

Çünkü bu seçim ister istemez partileri birlikte liste yapmaya zorluyor.

Milletvekili dağılımında D’Hondt sistemi nedeniyle oyların sıralı bölümü sonucu en fazla milletvekilini çok oy alan kapıyor.

Bu nedenle de partileri özellikle de büyük şehirlerde ortak liste yapmaya zorluyor ki bu sadece Millet İttifakı değil, Cumhur İttifakı için de bir zorunluluk olarak önünde duruyor.


Dolayısıyla daha fazla ittifak çıkarmak ancak kayba yol açacağı anlamına geliyor.

Nitekim Ankara Üniversitesi SBF’den, Prof. Dr. Yetkin Çınar ile Prof. Dr. Türkmen Göksel’in bir süre önce bu köşede de yer verdiğim TEPAV’a yaptıkları senaryolu simülasyon her şeyi net ortaya koyuyor.

Her iki akademisyen ile dün konuştum, aktardıklarına göre yeni veriler üzerinden sosyal efektlerini de dikkate alarak yeni bir çalışma yakında gelecek.

Prof. Dr. Çınar, partiler yeni sistemin ittifak yapılanmasını yok ettiğini belirtti, daha bölge bazlı gidilmesi gerektiğinin altını çizdi ve formül olarak geçen belediye seçimlerini örnek gösterdi.

Geçen hafta içinde önce SP, ardından CHP ve İYİ Parti liderlerinin de altını çizdiği gibi Prof. Dr. Çınar da işbirliği içindeki partilerin her bir seçim bölgesini ayrı ele alıp ona göre tek liste yapması halinde daha fazla milletvekili çıkaracağına vurgu yaptı.

Vurguladığı gibi partiler D’Hondt sistemi içinde ne denli parçalanırsa o kadar fazla kaybeder, ne kadar birlikte olursa o kadar kazanır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Demokrasi zaferi… 29 Mayıs 2023 | 471 Okunma Geleceği depolayanlar... 28 Mayıs 2023 | 110 Okunma Meclis bu sayıya hiç ulaşmamıştı 26 Mayıs 2023 | 449 Okunma Startup partiler… 25 Mayıs 2023 | 132 Okunma Sandığa kimler gitmedi? 24 Mayıs 2023 | 581 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar