CHP'den Gandi'nin 'Satyagraha' yöntemi

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na, sakin üslubu ve kararlı kişiliği nedeniyle ilk günlerde Gandi lakabı takılmıştı. Bir süredir bu yakıştırma unutulmaya yüz tutmuştu. Milletvekili Enis...

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na, sakin üslubu ve kararlı kişiliği nedeniyle ilk günlerde Gandi lakabı takılmıştı.

Bir süredir bu yakıştırma unutulmaya yüz tutmuştu.

Milletvekili Enis Berberoğlu’nun 25 yıl hapis hükmüyle tutuklanmasına karşı bugün başlatacağı protesto yöntemi ile Gandi’yi çok çağrıştıracağa benziyor.

Kılıçdaroğlu’nun, Ankara’dan İstanbul’a kadar sürecek, “şiddetsiz sivil direniş” eylemine benzer protesto yöntemini 1930’da Gandi “Tuz Yürüyüşü” adıyla yaptı.

Gandi, “şiddet içermeyen direniş” anlamına gelen “Satyagraha” ilkesine dayalı eylemini de ilk kez Güney Afrika’da gerçekleştirdi.

Hint kökenlilere özel kimlik kararnamesi çıkınca, Gandi avukat olarak çalıştığı Hint şirketinde taraftarlarını 11 Ağustos 1906’da “Satyagraha” eylemine davet etti.

Buna göre önce bir haksızlık tespit ediliyor ve onun yasakladığı karar bulunuyor, yasak delinerek tutuklanma yoluna gidiliyor.

Gandi, hapishanede de açlık grevine gidip seslerini duyurmayı sürdürdü.

BAPU MAHATMA

Gandi eylemi yaparken yasalara saygısızlık etmedi, hatta “Tutukluluğum yasalara uygun” açıklamasını da yaptı.

Tutuklular dolayısıyla hapishanelerde yer kalmayıp açlık grevleri de ölümle sonuçlanacak noktaya ulaşınca hükümet kararından geri adım attı.

Gandi döndüğü Hindistan’da da aynı direniş yöntemini izleyince yönetime hâkim İngilizler tarafından 1918’de tutuklandı.

Satyagraha da böylece Hindistan’da da uygulamaya konuldu, yüz binlerce köylü ve çiftçi “Bapu” (Baba) ve “Mahatma” (Yüce Ruhlu) sloganları ile hapishaneyi sarınca Gandi serbest bırakıldı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Demokrasi zaferi… 29 Mayıs 2023 | 471 Okunma Geleceği depolayanlar... 28 Mayıs 2023 | 110 Okunma Meclis bu sayıya hiç ulaşmamıştı 26 Mayıs 2023 | 449 Okunma Startup partiler… 25 Mayıs 2023 | 132 Okunma Sandığa kimler gitmedi? 24 Mayıs 2023 | 581 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar