Aday hesabı

HİÇBİR seçimde partiler bu kadar çok uğraş vermedi. Bir yandan cumhurbaşkanı adayının alacağı oya ilişkin 11 partinin 6 adaylı kombinasyon hesabını yaparken, diğer yandan da ittifak yapacağı...

HİÇBİR seçimde partiler bu kadar çok uğraş vermedi.

Bir yandan cumhurbaşkanı adayının alacağı oya ilişkin 11 partinin 6 adaylı kombinasyon hesabını yaparken, diğer yandan da ittifak yapacağı partilerin önereceği isimleri listede nereye koyacağıyla uğraşıyor.

Hesapları tamamlaması için de önünde sadece 10 gün bulunuyor.

Diğer partinin listesinden kaç milletvekiliyle temsil edileceğine yönelik beklentinin öteki partide yarattığı tepki de yazboz yaptırıyor.

Partiler bu zorluk içinde bir de cumhurbaşkanı adayı ile milletvekili seçim programının aynı etkiyi yaratacak farklı zeminde yürümesinin hesabıyla uğraşıyor.

Çünkü kanun gereği cumhurbaşkanı adaylarının ayrı bir hesapta toplayacakları bağışla propagandalarını yürütmeleri gerekiyor.

Milletvekili seçimindeki harcamada ise önceki seçimde en az % 3 oy almış partiler Hazine yardımından aldığını harcayacak.

Bu oranının altında kalan veya ilk kez seçime katılacak olanlar ise aday başvurularından elde ettikleri ve kendi yağlarıyla kavrulacak.

BAĞIŞ FIRSATI

Ancak bu sandık ilk kez seçime girecek İYİ Parti ile son seçime girmiş ancak % 3 altında kalmış Saadet ve Vatan partilerine önemli fırsat da doğurdu.

Anayasa’nın 2010’da yapılan değişikliği kapsamında cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesinin yolu açılırken, adaylara bağış toplama olanağı sağladı.

İlk uygulaması da 2014’te gerçekleşti.

Cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan’a 55 milyon 260 bin 778; çatı aday Ekmeleddin İhsanoğlu’na 8.5 milyon; dönemin HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’a da 1 milyon 213 bin TL bağış yapılmıştı.

Bu seçimde de adaylar bu hafta sonundan itibaren bir bankada açacakları hesaplarda bağış toplamaya başlayacak.

Adaylar 2 bin TL makbuz karşılığı bağış alabilme olanağına kavuşurken, banka hesaplarına da en fazla 13 bin 916 TL yatırılabilecek.

Bu da Hazine yardımından yararlanamayan partiler açısından önemli bir kaynak oluşturacak.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Demokrasi zaferi… 29 Mayıs 2023 | 469 Okunma Geleceği depolayanlar... 28 Mayıs 2023 | 105 Okunma Meclis bu sayıya hiç ulaşmamıştı 26 Mayıs 2023 | 446 Okunma Startup partiler… 25 Mayıs 2023 | 132 Okunma Sandığa kimler gitmedi? 24 Mayıs 2023 | 579 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar