İşte Kılıçdaroğlu'nun ittifak modeli: "Kim güçlüyse, diğeri yardımcısı olsun"

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti ile ittifak konusunda kararlı. Bu arada şunu da belirtmeliyim İYİ Parti lideri Meral Akşener de “İttifakı bozan olmam, ama İYİ Parti’ye oy veren 5 milyonun oyunu da...

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti ile ittifak konusunda kararlı.

Bu arada şunu da belirtmeliyim İYİ Parti lideri Meral Akşener de “İttifakı bozan olmam, ama İYİ Parti’ye oy veren 5 milyonun oyunu da savunurum” noktasında…

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile MHP lideri Bahçeli’nin tekrar ittifak konusunu ele almak için bugün buluşmaya karar verdiği dün CHP lideri Kılıçdaroğlu ile bu konular üzerinde konuştuk.

Önce bugün Erdoğan ile Bahçeli arasındaki buluşmaya dikkat çekerek söze girdi…

“Bizim yaptığımız iş birliği atağının paniği” diye yorumlayıp ekledi:

“İttifak konusunda daha önce de söylediğim gibi… Yerel aday çok önemli… Gerçekten halkın sempatisini topluyorsa AK Parti’den birisi de CHP iyi bir aday gösteriyorsa gelip oyunu ona verebiliyor...”

İktidar cephesinde bu nedenle bir “panik havası gördüğünü” bir daha vurgulayıp devam etti:

“Ne kadar korkarlarsa korksunlar, telaşlanırlarsa telaşlansınlar bu seçimde kaybedecekler. Onlar da görüyor bunu İstanbul’un, Ankara’nın hiçbir sorununu çözmediler. Bunların yönettiği ama herhangi bir sorununu çözdüğü yeri gösteremezsiniz…”

Büyük şehirlerde “sorunların daha arttığını, derinleştiğini” de vurguladı, “Kendileri itiraf ediyorlar İstanbul’a ihanet ettik diye” anımsatmasında bulunup devam etti:

“Dışarıdan gelenler ihanet etmediğine göre kendileri ihanet ettiler. Dolayısıyla biz hep söylüyoruz İstanbul’un bağrına saplanmış olan ihanet hançerini çekip çıkarmak bizim görevimiz…”

MODELİN ÖZETİ

Bu aşamada İYİ Parti ile oluşturmaya çalıştıkları iş birliği diye tarif ettikleri ittifak için kendisinin nasıl bir model öngördüğünü sordum.

Yanıtı aynen şöyle oldu:

“Tabi ki sandıkta ittifak, en güçlü ittifaktır. Yerelde adaylar, partililer birbirlerini daha iyi tanıyorlar. Kimin hangi koşullarda destekleneceğine onlar daha iyi karar verebiliyorlar. Bu milletvekili seçimi değil, her belediye seçiminin kendine özgü koşulları vardır. İYİ Parti'nin çok oy aldığı yerlerde, İYİ Parti adayına bizimkiler (CHP) destek verebilirler. Oturur konuşurlar, destek verirler; ona göre, Başkan İYİ Partili, başkan yardımcılarından birisi de CHP’li olur. Belediye Meclisi’nde oturup kendi aralarında karara varırlar…”

Geçen seçimde “ittifak konusunun konuşulmadığı dönemlerde dahi seçmenin büyük kısmının sandıkta doğal ittifakı oluşturduğunu” belirtti.

Örnek olarak geçen seçim Adana ve Mersin’de CHP seçmeninin “AKP gelmesin diye MHP’li adaya Büyükşehir’de oy verme yoluna gittiğini” hatırlattı ve ekledi:

“Bunları engelleyemezsiniz. Tepede biz oturup da katı kurallara bağlı bir şey belirleyemeyiz…”

Bu aşamada şu soruyu yönelttim:

“Mansur Yavaş’ın Ankara Büyükşehir’de aday gösterilmesi konusundaki kişisel kararlılığınız devam ediyor mu?”

Yanıtı aynen şöyle oldu:

“Benim sevdiğim, saydığım başarılı bir belediye başkanı...”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Demokrasi zaferi… 29 Mayıs 2023 | 467 Okunma Geleceği depolayanlar... 28 Mayıs 2023 | 104 Okunma Meclis bu sayıya hiç ulaşmamıştı 26 Mayıs 2023 | 446 Okunma Startup partiler… 25 Mayıs 2023 | 132 Okunma Sandığa kimler gitmedi? 24 Mayıs 2023 | 579 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar