Çözüm adresi Arap zemini

TÜRKİYE ile ABD arasındaki krizi çözmek için 14 ay önce oluşturulmak istenen mekanizmaya dönüldü. Aralık 2016’da yaratılan mekanizma, Ankara ile Washington’un Münbiç’teki silahlı grupları...

TÜRKİYE ile ABD arasındaki krizi çözmek için 14 ay önce oluşturulmak istenen mekanizmaya dönüldü.

Aralık 2016’da yaratılan mekanizma, Ankara ile Washington’un Münbiç’teki silahlı grupları farklı tanımlamaları nedeniyle işlememişti.

O güne götüren süreç de bugün yaşanandan farklı olmadı...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, YPG’nin alanı terk etmemesi halinde hedefin Münbiç olacağını açıkladı.

ABD Genelkurmay Başkanı Org. Dunford, İncirlik’e gelip Genelkurmay Başkanı Org. Akar ile buluştu.

Org. Dunford, PYD güçlerinin Münbiç’ten çıktığını iddia edip inceleme yapması için Türk Silahlı Kuvvetleri’nden heyet davet etti.

ABD askerlerinden oluşan bir grup ile Türk askeri heyeti, Münbiç’e gidip inceleme yaptı.

ABD’nin, “Öz Savunma Güçleri”, “Münbiç Askeri Meclis Konseyi Üyeleri” ya da “Suriye Demokratik Güçleri” diye isimlendirdiği kişilerin PKK’nın Kandil kadrosu olduğu o gün de kayda geçirildi.

Ancak ABD hiçbir zaman bunu kabullenmedi...

Türkiye’nin SDG içinden PYD/PKK güçlerinin temizlenmesi önerisini ise önemsemez göründü.

Aradan geçen zamanda da SDG’ye hâkim olan PKK Münbiç’teki halkı zorunlu askerlik ve satışından pay vermeye zorlayınca içerideki huzursuzluk her geçen gün arttı.

ARAPLARIN DÖNÜŞÜ

Astana süreciyle Suriye’de siyasi çözüme doğru hızla ilerlenmesi; Ankara ile Moskova’nın sahadaki işbirliğini artırması da buna eklendi.

Cenevre’den kerteriz alıp yapılamaz sanılan İdlib’de çatışmazlığın 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Demokrasi zaferi… 29 Mayıs 2023 | 471 Okunma Geleceği depolayanlar... 28 Mayıs 2023 | 110 Okunma Meclis bu sayıya hiç ulaşmamıştı 26 Mayıs 2023 | 449 Okunma Startup partiler… 25 Mayıs 2023 | 132 Okunma Sandığa kimler gitmedi? 24 Mayıs 2023 | 580 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar