Yunan adası haline gelen Türk adaları

Yunanistan’ın oldu-bitti ile kendi topraklarına kattığı Türk adalarının sayısını 17 olarak biliyorduk. Meğer eksik biliyormuşuz. Geçen hafta Meltem TV’de yaptığım Diyalog programında...

Yunanistan’ın oldu-bitti ile kendi topraklarına kattığı Türk adalarının sayısını 17 olarak biliyorduk. Meğer eksik biliyormuşuz. Geçen hafta Meltem TV’de yaptığım Diyalog programında konuğum olan Emekli Kurmay Albay Ömer Lütfi Taşçıoğlu açıkladı: “Yunanlıların ele geçirdiği adalarımızın sayısı 122. İrili ufaklı 122 Türk adasında Yunan kontrolü var!”
Şok olmamak mümkün değil. Türk ordusu, Musul’un Başika bölgesinde İŞİD’in tehdidi altında Irak topraklarına nizam getirme çabasında iken, Ege’de 122 adamızı kaybetmişiz. 17 saniye sınırımızı ihlal etti diye Rus uçağını düşürüyoruz, 122 adamız elden gitmiş umurumuzda değil.
Yunan savaş uçaklarının hava sahamızı ihlal etmesini dair verileri TSK’nin sitesinden sildirip, halkımızın bu ihlallerden bilgi sahibi olamamasını isteyen yeni bir TSK konsepti var karşımızda. E. Albay Taşçıoğlu şöyle diyor programda:
“Genelkurmay başkanı Org. Hulusi Akar, adalarımızın başına gelen bu durumdan duyduğu rahatsızlığı dile getirmek ve Yunan’a gözdağı vermek için bu adaların birinin tam karşısında demirleyen bir savaş gemisi içinde gece sabaha kadar beklemiş.”
Eğer bu bilgi doğru ise ortada daha vahim bir durum var demektir. Genelkurmay Başkanı’nın yapması gereken şey Yunanistan tarafından işgal edilen adalarımızın karşısında sabahlamak değil o adalara bizzat çıkarak ‘bu topraklar bizim’ demektir.
Yunanlılar, Türkiye Cumhuriyeti egemenliği altında bulunan Bulamaç Adası’nda, Eşek Adası’nda piknik yaparken TSK’nın tavrı bu olmamalıydı.
Amaç belli: Yunanistan, Ege’de karasularını 12 mile çıkarmak istiyor.
Şu an iki tarafın da karasuları 6 mil. Buna göre Türk karasuları yüzde 7.47’ye Yunan karasuları yüzde 43.8’e, uluslararası sular yüzde 48.85’e tekabül ediyor.
Türkiye’nin 1999’da Helsinki Belgesi’ne imza atmasıyla Yunanistan’ın Ege sorununu Lahey Adalet Divanı’na götürme hakkı kazanmıştı. Bu divan tamamıyla Türkiye aleyhine karar verecek olanla yargıçların elinde.
Ama son gelişmelerle artık Adalet Divanı’na gerek kalmayacak. Zira Yunanistan filli bir durum oluşturdu.
Lahey Adalet Divanı başvurarak muhtemel bir kararı ile karasularını 12 mile çıkarsa idi yukarıdaki oran şöyle olacaktı:
Türk karasuları yüzde 8.76, Yunan karasuları yüzde 71.53 Uluslararası sular yüzde 19.71.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rum Abdurrahman Atatürk’e karşı! 09 Aralık 2017 | 1.047 Okunma Bir delikten iki defa ısırılmayacaksın! 06 Aralık 2017 | 224 Okunma Zerrab ve ötesi 04 Aralık 2017 | 281 Okunma Kumpas 01 Aralık 2017 | 250 Okunma Esad’la kucaklaşmaya doğru 25 Kasım 2017 | 181 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar