Türkiye'nin büyük paniği

Dünkü yazımızda ülkeyi saran kaos ortamının iç parametrelerinin derin planını masaya yatırdık, bugün bu kaos ortamının meydana gelmesinin ve aynı anda hem IŞİD’e hem PKK’ya saldırı...

Dünkü yazımızda ülkeyi saran kaos ortamının iç parametrelerinin derin planını masaya yatırdık, bugün bu kaos ortamının meydana gelmesinin ve aynı anda hem IŞİD’e hem PKK’ya saldırı başlatılmasının dış parametrelerini irdeleyeceğiz.
IŞİD’i ayakta tutan en önemli gelir kaynağı, işgal ettiği bölgelerdeki petrole dayanıyor. Bu petrolün de en önemli alıcılarından biri ise Türkiye. Bu konuda Türk basınında en kapsamlı araştırma ve tahlilleri, bu köşeyi okuyanlar bilirler. Bakın ne demişiz, IŞİD-petrol-Türkiye ağı ile ilgili:
“IŞİD’in petrol geliri ile ilgili değişik iddialar var. ABD Hazine Bakanlığı Müsteşarı David Kohen, IŞİD’in Suriye ve Irak’taki rafinerilerden günde 1 milyon dolar elde ettiğini söylüyor. Petrolün kaçak yollardan satıldığı ülke olarak Türkiye’nin de adını veren Kohen, şöyle diyor: “Kaçak petrol olayı IŞİD öncesinde de yaşanıyordu ancak şu anki durum petrolün terörist bir örgüt tarafından satıldığı için geçmiştekilerden farklı.”
Irak Komünist Partisi Genel Sekreteri Hamid Mecid Musa’ya göre ise IŞİD’in petrol geliri daha fazla. Musa’ya göre IŞİD militanlarının petrol satışlarından günlük en az 5 milyon dolar gelir elde ediyor. İddialara göre kaçak petrolün satıldığı ülkeler arasında Türkiye de var. ABD merkezli uluslararası enerji danışmanlık şirketi IHS’nin raporuna göre ise IŞİD’in yasa dışı petrol satışlarından elde ettiği yıllık gelir 800 milyon dolara ulaştı.
Yani bu üç analiz ve tahmine göre IŞİD’in yıllık petrol geliri 500 milyon dolar ile 2 milyar dolar arasında değişiyor.
Nereden baksanız yıllık en az 1 milyar doları bulan bir gelir demek bu.
Bu konuda konuşan herkes IŞİD petrolünün satış kaynaklarının en önemlisi olarak Türkiye’yi gösteriyor.
İki hafta evvel Diyalog programına konuk ettiğim Hüsnü Mahalli de IŞİD petrolünün yasa dışı olarak nasıl Türkiye üzerinden pazarlandığına dair ilginç bilgiler vermişti.
Demem o ki; IŞİD, böylesine devasa toprakları sadece silahla değil o silahlı gücü finanse eden petrolle elde tutuyor.
Türkiye ise IŞİD’in petrolünün pazarlandığı yani “IŞİD’in en önemli finansman kaynağı” ülke olarak uluslararası çevrelerde konuşuluyor.
Bu da başımızı çok ciddi ağrıtacak demektir.” (29 Ocak 2015)
Yazımın son cümlesinde ne diyoruz: “Bu da başımızı çok ciddi ağrıtacak demektir!”
Ve işte başımız ağrımaya başladı!
Türkiye’nin IŞİD’e bomba yağdırmasının ardında bu “baş ağrısı” yatıyor.
Birkaç gün önce The Guardian’da çıkan bir haberde Türkiye’nin IŞİD ile olan petrol bağının ayrıntıları anlatılıyordu. Habere göre IŞİD’in petrol ticaretini yürüten Ebu Sayyaf’a yönelik olarak Amerikan komandolarının Deyrezzor’da düzenlediği operasyon sonucu öldürülmesi sırasında çok önemli belgeler ele geçirilmiş. Bu belgelerde Türkiye’nin IŞİD ile olan petrol ticareti ayrıntıyla anlatılıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rum Abdurrahman Atatürk’e karşı! 09 Aralık 2017 | 1.047 Okunma Bir delikten iki defa ısırılmayacaksın! 06 Aralık 2017 | 224 Okunma Zerrab ve ötesi 04 Aralık 2017 | 281 Okunma Kumpas 01 Aralık 2017 | 250 Okunma Esad’la kucaklaşmaya doğru 25 Kasım 2017 | 181 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar