Türkiyenin aşı da, aşısı da yok oldu

AKP’nin propaganda afişlerinde Başbakan Davutoğlu’nun yeni hedefi şu sloganla açıklanıyor: “Milli aşımızı üreteceğiz!”Evet, maalesef Türkiye şu anda kendi aşısını...

AKP’nin propaganda afişlerinde Başbakan Davutoğlu’nun yeni hedefi şu sloganla açıklanıyor: “Milli aşımızı üreteceğiz!”
Evet, maalesef Türkiye şu anda kendi aşısını üretemiyor. Daha doğrusu, son 20 yıldan beri aşı üretimini engellemek için bütün gayri milli politikalar devreye konuldu. 200 sene önce ilk aşısını üreten, bütün dünyaya aşı pazarlayan, milli mücadeledeki ağır savaşın o yokluk ve çile yıllarında bile aşısını üreten Türkiye, bugün üretim yapamıyor.
Aşısını dışarıdan alıyor!
Nedeni ise gerek AKP’nin, gerek daha önceki liberal iktidarların klasik tezinde gizli: “Aşı satın almak, üretim yapmaktan daha ucuz.”
Sağlık politikamız buna göre şekillendiği için domuz gribinden tavuk gribine kadar, ani salgınlarda yüz milyonlarca dolar vererek dışarıdan aşı dileniyoruz.
Aşı üretiminde son kalemiz olan Manisa Tavuk Hastalıkları ve Aşı Üretim Enstitüsü’nü de, 11 Haziran 2004’de AKP hükümeti kapattı. Burası kuş gribi gibi hastalıklara karşı aşı üreten ilk ve tek araştırma enstitümüzdü.
Bu enstitü, 250 milyon doz aşı üretim kapasitesine sahipti. Kuş gribi dahil 7 çeşit kanatlı aşısı, antijen, anti serum üretiyordu. Aşı üretiminde kullanılan özel yumurtaları üreten bu tek enstitümüz bunları Suudi Arabistan, Rusya, Peru, İsrail’e tanesi bir dolardan 60 bin yumurta satıyordu.
AKP hükümeti ‘milli aşı üreten!’ bu çok önemli kurumu kapattı.
Binaları boşaltıldı. Yılların birikimi ile konularında uzmanlaşan elemanlar başka ilgisiz görevlere dağıtıldı.
Peki, sebebini biliyor musunuz?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rum Abdurrahman Atatürk’e karşı! 09 Aralık 2017 | 1.047 Okunma Bir delikten iki defa ısırılmayacaksın! 06 Aralık 2017 | 224 Okunma Zerrab ve ötesi 04 Aralık 2017 | 281 Okunma Kumpas 01 Aralık 2017 | 250 Okunma Esad’la kucaklaşmaya doğru 25 Kasım 2017 | 181 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar