Türkiye-Amerika gerginliği

Türkiye, IŞİD’e karşı kara operasyonu yapma hazırlığının sinyallerini verirken, bu operasyona destek veren ABD’den soğuk rüzgârlar gelmeye başladı. ABD, Türkiye’nin IŞİD’e...

Türkiye, IŞİD’e karşı kara operasyonu yapma hazırlığının sinyallerini verirken, bu operasyona destek veren ABD’den soğuk rüzgârlar gelmeye başladı. ABD, Türkiye’nin IŞİD’e saldırmakla sınırlı kalmayıp Amerikan desteğindeki PYD bölgelerine de müdahale eder mi endişesi taşıyor.
Türkiye’den yükselen “Amerikalıların PYD’ye verdiği silahlar PKK’ya gidiyor” açıklaması, iki ülke arasında örtülü bir gerginliği yol açmış durumda.
James Franklin Jeffrey, ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi. 2008-2010 yılları arasında Ankara’daydı ve daha sonra ortaya çıkan Wikileaks belgelerinde de (Türk generalleri hakkında Washington’a gönderdiği gizli kriptolarıyla) adından sıkça söz ettirmişti.
Büyükelçi Jeffrey Aydınlık’tan Şafak Terzi’ye konuştu. Jeffrey, 1 Kasım seçim sonuçlarını şöyle değerlendiriyor:
“Bence, Cumhurbaşkanı ve hükümet aynı partiden olduğunda ve dış politikada çok deneyimli olunca karar alabilmek -teknik olarak- çok daha muhtemel oluyor. Davutoğlu, Sinirlioğlu ve Erdoğan’ın çok deneyimli olduğu aşikâr. Bu nedenle -bana göre- Washington teknik olarak durumdan memnun. İşbirliği yapabilme konusu ise tabii ki iki tarafın alacağı konuma bağlı.”
Amerikalı büyükelçi, “Washington’un Türkiye’deki siyasi yapıdan teknik olarak çok memnun olduğunu” ilan etmekte bir sakınca görmüyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rum Abdurrahman Atatürk’e karşı! 09 Aralık 2017 | 1.047 Okunma Bir delikten iki defa ısırılmayacaksın! 06 Aralık 2017 | 224 Okunma Zerrab ve ötesi 04 Aralık 2017 | 281 Okunma Kumpas 01 Aralık 2017 | 250 Okunma Esad’la kucaklaşmaya doğru 25 Kasım 2017 | 181 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar