Trabzon çok zenginleşti!

Birkaç günden beri Trabzon’dayım. Sokaklarda gürül gürül akan coşkun kalabalıklar, aslında içlerinde büyük sancılar ve acılar taşıyor. Vatandaşın durumu hiç de iç...

Birkaç günden beri Trabzon’dayım. Sokaklarda gürül gürül akan coşkun kalabalıklar, aslında içlerinde büyük sancılar ve acılar taşıyor. Vatandaşın durumu hiç de iç açıcı değil. Bayram öncesi olmasına rağmen, çarşı pazarda bir hareketlilik yok. Mağazalar eskisi gibi dolup taşmıyor, alışveriş mekânları derin bir sessizlik içinde.
Bunun sebebi kuşkusuz halkın ekonomik durumunun her geçen gün daha da kötüleşmesi.
Önümde Trabzon’un yoksulluk tablosu ile ilgili ilginç bir araştırma var. Avrupa Birliği ve Türkiye’nin ortak finansmanıyla yapılan çalışmayı, Türkiye Belediyeler Birliği yürütüyor. Proje 10 ilde uygulanıyor ve bu iller arasında Trabzon da var.
Amacı, istihdamı artırmak ve işgücü piyasasına erişimin önündeki engelleri kaldırmak olarak belirlenen projede illerin ‘yoksulluk durumu’ da çalışmanın konusu arasında yer alıyor.
Projenin Trabzon açısından çok ilginç sonuçları var:
Türkiye’nin yoksulluk sınırı baz alındığında Trabzon’da 387 bin kişi yoksul alarak tespit edilmiş. Bölge gelirine göre ise yoksul sayısı 443 bin kişi.
Yani 766 bin nüfuslu Trabzon’un yarından fazlası fakir!
Üstelik “devletin resmi verileri bunlar!”
Ama “işte bu Trabzon, son seçimde AKP’ye yüzde 55 oy verdi!”
Dünyanın başka bir yerinde olsa her geçen yıl daha da fakirleşen bir şehrin insanları, kendilerini bu hale getiren siyasetçilere değil oy vermek onları şehre bile sokmazlar.
Ama Trabzon fakirleştirildikçe, iktidara oyunu artırıyor!
Akçaabat’ta bir lokanta sahibi dostum anlattı. Bir köylü kadın döner almak için gelmiş. Elindeki 1 TL’yi uzatarak;

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rum Abdurrahman Atatürk’e karşı! 09 Aralık 2017 | 1.047 Okunma Bir delikten iki defa ısırılmayacaksın! 06 Aralık 2017 | 224 Okunma Zerrab ve ötesi 04 Aralık 2017 | 281 Okunma Kumpas 01 Aralık 2017 | 250 Okunma Esad’la kucaklaşmaya doğru 25 Kasım 2017 | 181 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar