Sünni terör örgütünün ABDden ricası!

Suriye’de Esad rejimini yıkmak için savaşan yüzlerce örgütün, gerçekte hangisinin kime karşı savaştığı artık tamamen karmakarışık bir hal almış durumda. ABD’nin bu...

Suriye’de Esad rejimini yıkmak için savaşan yüzlerce örgütün, gerçekte hangisinin kime karşı savaştığı artık tamamen karmakarışık bir hal almış durumda. ABD’nin bu örgütlere önemli ölçüde destek vermekle birlikte son dönemde IŞİD tehdidiyle yeni bir taktiksel değişikliğe gittiğini biliyoruz. Amerikan istihbarat elemanları ise bu İslamcı gruplar içinde cirit atıyor.
Bir başka husus ise bir taraftan selefi terör örgütü olarak adlandırılan bu çetelerin Amerikan basınında inanılmaz derecede yer alması. Eleştirel anlamda değil, kucaklayıcı anlamda.
Mesela duyunca inanamayacaksınız: Suriye’deki önemli çetelerden biri Ahrar-üş Şam. Bu silahlı örgütün önemli bir elemanının bir yazısı Amerika’nın etkin gazetelerinden Washington Post’ta yayınlandı. Gazete, Suriye’de acımasızca insan öldüren bu Sünni çetenin temsilcisine sayfalarını açtı, onu adeta kucakladı ve yazısını yayınladı.
Peki, kimdi bu isim ve ne istiyordu?
Bu isim Ahrar-üş Şam Dış İlişkiler Başkanı Lebib Nahhas’dı. Washington Post’ta yayımlanan “Suriye’nin devrimcilerini yanlış etiketlemenin ölümcül sonuçları” başlıklı yazısında örgütün el-Kaide’den de IŞİD’den de farklı olduğunu anlatıyor ve Amerikan yetkililerine “Bize gerçek anlamda destek verin, biz de istediğinizi yapalım, Esad’ı devirelim” diye yalvarıyordu.
Ahrar Şam’dan Lebib Nahhas özetle şöyle yazıyordu: “Aralık ayında Dışişleri Bakanı John F. Kerry şöyle dedi: ‘Suriyeliler bir diktatörle teröristler arasında tercih yapmak zorunda olmamalı.’ Kerry’nin ilan ettiğine göre, üçüncü bir seçenek vardı: ‘Her gün hem köktencilerle, hem de [Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar] Esad’la savaşan ılımlı Suriye muhalefeti.’ Maalesef, bu takdire şayan görüş çöktü; çünkü ABD ‘ılımlı’ terimini öyle dar ve gelişigüzel bir şekilde tanımladı ki ana akım muhalefetin büyük çoğunluğunu bu tanımın dışında bıraktı.
Benim bulunduğum grup, Ahrar-üş Şam, bir örnektir. Grubumuzun adı ‘Suriye’nin Özgür İnsanları’ anlamına gelir. Kendimizi Suriyeliler tarafından yönetilen ve Suriye için savaşan ana akım bir Sünni İslamcı grup olarak görüyoruz.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rum Abdurrahman Atatürk’e karşı! 09 Aralık 2017 | 1.047 Okunma Bir delikten iki defa ısırılmayacaksın! 06 Aralık 2017 | 224 Okunma Zerrab ve ötesi 04 Aralık 2017 | 281 Okunma Kumpas 01 Aralık 2017 | 250 Okunma Esad’la kucaklaşmaya doğru 25 Kasım 2017 | 181 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar