Sanayici neden kaçar?

Yıllar önce bir panel için gittiğimiz Kırklareli’nde görüştüğümüz yerel medya temsilcilerinden duymuştum ilk kez, yerli yatırımcıların akın akın Bulgaristan’a yöneldiğini....

Yıllar önce bir panel için gittiğimiz Kırklareli’nde görüştüğümüz yerel medya temsilcilerinden duymuştum ilk kez, yerli yatırımcıların akın akın Bulgaristan’a yöneldiğini. Birçok fabrika sahibi, tesislerini adeta sökerek Bulgaristan’a taşımışlar, üretime orada devam ediyorlardı. Bulgaristan’da binlerce Bulgar genci Türklerin sahip olduğu tesislerde çalışıyor, evine ekmek götürüyordu.

Türkiye’nin Sofya Ticaret Başmüşaviri Mehmet Emrah Sazak’ın açıklamalarından öğreniyoruz ki, “Halihazırda Türkiye-Bulgaristan arasında yaklaşık 3.5 milyar Euro'luk bir yatırımımız var."

Gerçi Sazak, Türk yatırımlarının yoğunlaşmasını “Bulgaristan, Türkiye’nin komşu ülkesi olması sebebiyle Türkiye’nin AB’ye ihracat noktasında da önemli bir lojistik üs konumunda” olması diye açıklıyor ama gerçek hiç de öyle değil.

Türkiye’de büyük vergi yükleri ve üretim maliyetleri yüzünden üreticiler “Bulgaristan’a ve başka ülkelere kaçıyorlar.”

Evet, kaçıyorlar.

Çünkü Türk sanayicilerini buralarda büyük destekler, düşük enerji maliyetleri ve düşük vergi yükü bekliyor.

Bu kaçış elbette sadece Bulgaristan’a yönelik değil. Birçok Balkan ülkesi son yıllarda Türkiye’den “ciddi oranda” sanayi yatırımı ithal etmiş durumda.

“Ne güzel, işte, müteşebbislerimiz ülke ülke yatırım yapıyor” diye olaya bardağın dolu tarafından bakabilirsiniz ama bir de bardağın boş tarafından bakarak “ağır vergi yükü ve cezalarla” üreticisini perişan ederek başka ülkelere kaçmak zorunda bırakan bir devletin aslında harakiri yaptığı gerçeğini görmeniz gerekir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rum Abdurrahman Atatürk’e karşı! 09 Aralık 2017 | 1.047 Okunma Bir delikten iki defa ısırılmayacaksın! 06 Aralık 2017 | 224 Okunma Zerrab ve ötesi 04 Aralık 2017 | 281 Okunma Kumpas 01 Aralık 2017 | 250 Okunma Esad’la kucaklaşmaya doğru 25 Kasım 2017 | 181 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar