Nobel ve Türkiye

ABD’de yaşayan Prof. Dr. Aziz Sancar, kimya dalında Nobel ödülü aldı. Aziz Hoca, DNA’mızda çevresel, kalıtsal ya da beslenme bozuklukları gibi nedenlerden dolayı meydana gelen bozuklukların tamir mekanizmasını...

ABD’de yaşayan Prof. Dr. Aziz Sancar, kimya dalında Nobel ödülü aldı. Aziz Hoca, DNA’mızda çevresel, kalıtsal ya da beslenme bozuklukları gibi nedenlerden dolayı meydana gelen bozuklukların tamir mekanizmasını buldu. DNA hasara uğruyordu ama bu hasarın tamirinin mümkün olduğunu, bu çalışmaların kanser hastalığının tedavisinde büyük umut olduğunu ortaya koydu.
Mardinli 8 çocuklu bir ailenin evladının yokluk içinde çıktığı bilim yolculuğundaki bu güzel başarısını gönülden kutluyorum.
Aziz Sancar Nobel’i kazandıktan sonra yaptığı açıklamalarda “Türkiye’de okuduğu İstanbul Tıp Fakültesi’nde çok güzel bir eğitim aldığını, bugünkü başarısının temelinde o eğitimin olduğunu” anlatıyor.
Aziz Hoca, İstanbul Tıp Fakültesi’nden 1971 yılında mezun olmuş. Dört dörtlük bir tıp eğitiminin verildiği yıllar.
Şimdi gidin bakalım İstanbul Tıp’a, Cerrahpaşa Tıp’a gittiğinize bin pişman olmayacak mısınız?
Üniversitelerde hoca kalmadı. Cerrah kalmadı. Ömrünü üniversitelere harcamış hocalar bir bir uzaklaştı. Eğitim, yerlerde sürünüyor. Akademik özgürlük sıfır. Bilimsel araştırmalara destek sıfır. Türk üniversitelerinden bir kaçı önceden dünyada ilk 100’e girerdi de sevinirdik, şimdi ilk 500’e giren üniversitemiz yok.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rum Abdurrahman Atatürk’e karşı! 09 Aralık 2017 | 1.047 Okunma Bir delikten iki defa ısırılmayacaksın! 06 Aralık 2017 | 224 Okunma Zerrab ve ötesi 04 Aralık 2017 | 281 Okunma Kumpas 01 Aralık 2017 | 250 Okunma Esad’la kucaklaşmaya doğru 25 Kasım 2017 | 181 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar