Musul’da Sünni kuşak hayali

Bir zamanlar Ortadoğu’nun lideri olma hayali kuran Türkiye, bugün Musul’a 20 km mesafedeki askerlerinin Musul operasyonunda kullanılmaması yönündeki sert tepkilere karşı hiçbir şey yapamıyor. Irak, bölgesel savaşla...

Bir zamanlar Ortadoğu’nun lideri olma hayali kuran Türkiye, bugün Musul’a 20 km mesafedeki askerlerinin Musul operasyonunda kullanılmaması yönündeki sert tepkilere karşı hiçbir şey yapamıyor. Irak, bölgesel savaşla tehdit ediyor. O çok güvendiğimiz Arap Birliği bile “Musul’a asla giremezsiniz” diyor. ABD zaten baştan beri Irak’ı maşa olarak kullanarak Türkiye’yi uyarıyor.
Yani ne kadar bağırıp çağırsak da hatta “yahu ne olur bizi de bu savaşa dahil edin” diye yalvarsak da şu sıralar sıcağı sıcağına başlayan Musul operasyonunda “yok hükmündeyiz!”

Musul’daki haklarımızdan, buraların bir zamanlar Osmanlı toprağı olmasından, Misak-i Milli hudutlarından bahsetsek de acı maalesef yokuz!

Başka planlarımızın olduğundan bahsettiğimize göre Musul’u IŞİD’ten kurtarmak için savaşa hazırlanan 65 devlet Musul’u kurtardıktan, sonra biz de Musul’u onlardan almak için bu devletlere karşı savaşacak mıyız yoksa!”

Peki, Türkiye Musul’da neden istenmiyor?

Musul’da neden en küçük bir birlik seviyesinde dahi bulunmamıza tahammül yok?

Bazı kesimlere göre bunun en önemli sebebini Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Suudi Arabistan ziyareti sırasında Dubai merkezli Rotana TV’ye yaptığı şu konuşmada aramak lazım. Cemal Khashoggi’nin “son olarak Suudi Arabistan ve Türkiye’nin müdahalesi olmadan Musul’un kurtulabileceğini düşünüyor musunuz?” sorusuna şu cevabı veriyor Erdoğan:

“Hedef Musul’un DAİŞ’ten kurtarılmasıysa bunu başarmak için iş birliği yapmalıyız. Fakat sorun şu: Ondan sonra şehirde kim kalacak? Elbette, Sünni Araplar, Sünni Türkmenler ve Sünni Kürtler. Haşd El Şaabi’nin Musul’a girmesine izin verilmemeli. Özellikle Türkiye ve Suudi Arabistan onların girmesini önlemek için iş birliği yapmalı.”

Fırtına koparan sözler bunlar. Erdoğan’a göre Musul, Sünni Türkmenler, Sünni Araplar ve Sünni Kürtlerin yaşayacağı bir yer olmalı ve Haşd El Şaab Musul’a kesinlikle girmemeli.

Oysa Musul’un yüzde 30’u Şii. Musul’da Şii Türkmenler, Şii Araplar, Şii Kürler var. Kakailer, Ezidiler, Hristiyanlar var. Bunlar yeni Musul’da olmasın mı? IŞİD’den önce vatanları olan Musul’u terk mi etsinler?

Şu anda Şii milislerin yoğun olduğu Haşd El Şaab, Musul operasyonuna aktif olarak katılmış durumda.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rum Abdurrahman Atatürk’e karşı! 09 Aralık 2017 | 1.047 Okunma Bir delikten iki defa ısırılmayacaksın! 06 Aralık 2017 | 224 Okunma Zerrab ve ötesi 04 Aralık 2017 | 281 Okunma Kumpas 01 Aralık 2017 | 250 Okunma Esad’la kucaklaşmaya doğru 25 Kasım 2017 | 180 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar