Mursinin idam kararının baş mimarı kim?

Mısır’daki ‘darbeci hükümete bağlı’ mahkemelerin Mursi hakkında verdiği idam kararı aslında hiç de şaşırtıcı değil. Çünkü Mursi, sanıldığı gibi siyasi...

Mısır’daki ‘darbeci hükümete bağlı’ mahkemelerin Mursi hakkında verdiği idam kararı aslında hiç de şaşırtıcı değil. Çünkü Mursi, sanıldığı gibi siyasi icraatlarından dolayı değil ağırlıklı olarak eylemlerinden dolayı yargılandı ve mahkûm oldu.
Mursi’nin dosyasında çok ağır suçlamalar vardı:
“Ajanlık, 5 Aralık 2012’de Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde anayasa taslağını protesto eden göstericilerin öldürülmesi için güvenlik güçlerini kışkırtmak, halkı şiddete teşvik ve ölüme sebebiyet vermek.”
Darbe sonrası Mursi taraftarlarına ‘direnin’ diye talimat veren odağın da Türkiye olduğu iddia ediliyor.
El Ahram gazetesine göre, darbe istihbaratını alan Mursi’nin darbeden 15 gün önce oğlunu Türkiye’ye gönderdiği ve Türkiye’nin ‘direnin’ tavsiyesinde bulunduğu tavsiyesini aldığı söyleniyor.
Mursi’nin kontrolündeki İhvan hareketinin silahlı terör eylemleri yaptığı ve bu eylemler için Türkiye’den de her türlü destek aldığı Mısır tarafından iddia ediliyor.
Dava sırasında mahkemede Türkiye ile ilgili suçlamalar da sık sık gündeme geldi ama basına pek yansımadı. Mesela İhvan mensuplarının bulunduğu hapishanelere yapılan mahkûm kurtarma baskını ile ilgili konuşan istihbarat generali Muhammed Adil Azep verdiği ifadede “Hamas ve İhvan arasında hapishane baskını ile ilgili anlaşmanın Türkiye’de yapıldığına dair bilgimiz var” diyor.
Türkiye en ince ayrıntılarına kadar içişlerine karıştığı Mısır’da bu müdahalesinin faturasını ‘eski dostunun idam kararıyla’ ödüyor.
Türkiye Mısır’ın içişlerine bu kadar karışmasaydı, Mısır’ın kendi iç dinamikleri darbe sonrası çok daha kansız bir şekilde demokrasiye geçişi sağlayacaktı.
Türkiye’de Ortadoğu gerçeklerini zerre kadar bilmeyen cahil kitlelere ‘Rabia’ diye çığlık attıranlar, bugün derin bir sessizliğe büründü. Sokaklar bom boş.
Mısır, büyükelçimizi sınır dışı etti.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rum Abdurrahman Atatürk’e karşı! 09 Aralık 2017 | 1.047 Okunma Bir delikten iki defa ısırılmayacaksın! 06 Aralık 2017 | 224 Okunma Zerrab ve ötesi 04 Aralık 2017 | 281 Okunma Kumpas 01 Aralık 2017 | 250 Okunma Esad’la kucaklaşmaya doğru 25 Kasım 2017 | 181 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar