Moskova’da sonlanan Suriye baharı

Türkiye, ABD’nin dümen suyuna girerek üstlendiği Ortadoğu’ya Arap Baharı getirme projesinden, Moskova’da attığı imza ile vazgeçtiğini açıkladı. İran ve Rusya ile birlikte imzaladığı...

Türkiye, ABD’nin dümen suyuna girerek üstlendiği Ortadoğu’ya Arap Baharı getirme projesinden, Moskova’da attığı imza ile vazgeçtiğini açıkladı. İran ve Rusya ile birlikte imzaladığı Moskova Deklarasyonu bunu açıkça ortaya koyuyor.
Bu anlaşmada yer alan maddeler, Türkiye’nin bugüne kadar ortaya koyduğu Suriye politikasından vazgeçtiği anlamına geliyor.
Bu anlaşmaya göre, “Türkiye, Suriye ihtilafının askeri çözümü olmadığını” kabul ediyor.
Anlaşmaya göre, “Halep’teki silahlı muhalefetin ayrılmasını” memnuniyetle karşılıyor.
Deklarasyona göre; “Türkiye, ateşkesi” kabul ediyor.
Buna göre, “Türkiye, SURİYE HUKÜMETİ İLE MUHALİFLER ARASINDA İMZALANACAK ANLAŞMADA GARANTÖR” olmayı kabul ediyor.
Anlaşmaya göre Türkiye, “Esad’ın devrilmesinden değil teröristlerle mücadeleye öncelik verilmesinden yanadır.”
Bu anlaşmaya göre, “Türkiye Nusra Cephesi ile savaşmayı diğer silahlı gruplardan (mesela PYD’den!) ayırarak kabul eder.”
Bu anlaşmaya göre, Türkiye, “Suriye’nin toprak bütünlüğünden ve egemenliğinden yanadır.”
Yani Türkiye bugüne kadar Suriye ile ilgili ne söylemişse, neyi savunmuşsa, sahada ne yapmışsa hepsinden vazgeçiyor. Moskova Anlaşması ile Esad’ın Suriye’de yeniden hâkimiyeti ve otoriteyi sağlamasının önü açılmış oluyor.
Özetle Suriye’yi yeniden 5 yıl öncesi duruma getirmek, yeniden devlet otoritesini tesis etmeyi sağmamak için işbirliği yapmayı kayıt altına alan bir anlaşma.
Peki, kaybolan 5 yılın hesabını kim verecek?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rum Abdurrahman Atatürk’e karşı! 09 Aralık 2017 | 1.047 Okunma Bir delikten iki defa ısırılmayacaksın! 06 Aralık 2017 | 224 Okunma Zerrab ve ötesi 04 Aralık 2017 | 281 Okunma Kumpas 01 Aralık 2017 | 250 Okunma Esad’la kucaklaşmaya doğru 25 Kasım 2017 | 181 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar