Madenler ve sömürü

Prof. Dr. Haydar Baş’ın “en önemli kaynak paketi” olarak açıkladığı madenler konusunu biraz irdelemek istiyorum. Afrika’nın birçok ülkesi batıya karşı bağımsızlıklarını...

Prof. Dr. Haydar Baş’ın “en önemli kaynak paketi” olarak açıkladığı madenler konusunu biraz irdelemek istiyorum.
Afrika’nın birçok ülkesi batıya karşı bağımsızlıklarını görünürde kazanmalarına rağmen, “kölelik” başka biçimlerde devam etmektedir. Ülkelerinin çok değerli maden yataklarını batı emperyalizminin emrine vererek kendileri açlığa mahkûm halde yaşarken, kendi topraklarından çıkan madenlerle batı insanının refah düzeyinin artmasına sebep olmaktadırlar.
Nijer, dünyanın en fakir ülkelerinden biridir. Ancak tam tersine yer altı kaynakları bakımından çok zengindir. Nijer halkı kendi topraklarındaki bu madenlerden yararlanamamaktadır. Bu ülkenin zengin altın, uranyum ve kömür madenleri Fransa’nın egemenliği ve kontrolü altındadır.
Fas’taki altın madenlerini de ağırlıklı olarak Fransızlar çıkarmaktadır.
Güney Afrika, dünya platin rezervlerinin yüzde 80’ine sahip. Bu madenler Lonmin Marikana adlı İngiliz şirketi tarafından çıkartılır. Bu şirkette çalışan yerli Afrikalılar açlık düzeyinde bir gelir elde ederler. Bir kaç yıl evvel “daha fazla ücret talebi” ile yürümeye kalktılar, yabancı şirketlerin emrindeki polisler 30 işçiyi öldürdü.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rum Abdurrahman Atatürk’e karşı! 09 Aralık 2017 | 1.047 Okunma Bir delikten iki defa ısırılmayacaksın! 06 Aralık 2017 | 224 Okunma Zerrab ve ötesi 04 Aralık 2017 | 281 Okunma Kumpas 01 Aralık 2017 | 250 Okunma Esad’la kucaklaşmaya doğru 25 Kasım 2017 | 181 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar