Kürdistan politikaları

Aynı anda hem Irak’ta, hem de Suriye’de Kürt devleti merkezli tartışmaların içinde bulduk kendimizi. Irak’ta Barzani referandum yaparak Kürt devletine giden yola adım atmak istiyor, Suriye’de ise PYD, adım adım...

Aynı anda hem Irak’ta, hem de Suriye’de Kürt devleti merkezli tartışmaların içinde bulduk kendimizi. Irak’ta Barzani referandum yaparak Kürt devletine giden yola adım atmak istiyor, Suriye’de ise PYD, adım adım silahlı güçlerinin sayısını da artırarak bir Kürt devleti kurmak istiyor.
Peki, Türkiye’nin bu iki tehlike karşısında tepkisi ne?
Türkiye, Kuzey Irak’ta yapılacak referandumla ilgili daha yumuşak ve şirin mesajlar vererek bu durumu bir sıcak çatışma sebebi görmeyeceğini ilan ederken, Suriye’de meydana gelecek bir Kürt oluşumu için ise bu durumu savaş sebebi sayacağını söylüyor.
İki ayrı Kürt devleti tehlikesi, iki ayrı politika!
Bu durum Türkiye’nin dış politikasının ne kadar kafa karışıklığı içinde olduğunu ne kadar tutarsızlıklarla dolu olduğunu gösteriyor.
Kürt devleti Kuzey Irak’ta kurulursa iyi de Suriye’de kurulursa mı kötü?!
Oysa nerede kurulursa kurulsun komşu topraklarda kurulacak bir Kürt devletinin artçı dalgalarının vuracağı ilk ülke Türkiye.
Bu gerçeği göz ardı ederek 'müttefik ve dost' ilan ettiğiniz (!) Barzani’nin referandumuna sessiz kalıp, düşman ilan ettiğiniz PYD’nin Kürt devleti çalışmalarına sert tepki verirseniz Türkiye’nin menfaatleri açısından bunun izahını yapamazsınız.
He iki tarafta da Türkiye’nin başına büyük belalar açan oluşumlar meydana gelirken iki ayrı politika ortaya koyarak haklılığınızı ispat edemezsiniz. Suriye’deki Kürt devleti tehlikesini önlemek için Rusya ile İran ile gerekirse Esad rejimi ile masaya oturup iş birliği yapmak şart.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rum Abdurrahman Atatürk’e karşı! 09 Aralık 2017 | 1.047 Okunma Bir delikten iki defa ısırılmayacaksın! 06 Aralık 2017 | 224 Okunma Zerrab ve ötesi 04 Aralık 2017 | 281 Okunma Kumpas 01 Aralık 2017 | 250 Okunma Esad’la kucaklaşmaya doğru 25 Kasım 2017 | 181 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar