İran’ı karıştıran el

İran’ın Ahvaz bölgesinde bir anda başlayan çatışmalar gittikçe artıyor. Görünürde halk, elektrik ve su kesintilerini bahane ederek merkezi hükümeti protesto etmek üzere sokağa döküldü. Ancak...

İran’ın Ahvaz bölgesinde bir anda başlayan çatışmalar gittikçe artıyor. Görünürde halk, elektrik ve su kesintilerini bahane ederek merkezi hükümeti protesto etmek üzere sokağa döküldü. Ancak olayın basit su ve elektrik kesintilerinden ibaret olmadığı, sokağa dökülen Ahvazlıların “Ahvaz’a özgürlük” sloganları artmasından belli.
Ahvaz Kurtuluş Ordusu kurulduğu haberleri ise fotoğrafı tamamlıyor.
Gelen bilgilere göre Ahvaz’daki istihbarat başkanı, devrim muhafızları tarafından öldürülmüş. Halk ile devrim muhafızları arasında çatışmalar yaşanıyor. Ölü sayısı belli değil.
Ahvaz, İran’daki Arabistan olarak biliniyor. Pakistan ve Afganistan sınırında bulunan bu bölgede yoğun olarak Araplar yaşıyor. Önemli bir Sünni nüfus var.
Bir değer önemli taraf ise İran’ın petrol ve doğalgazının yüzde 80’inin Ahvaz’dan çıkması.
Yani bölge hem mezhep çatışmasının anında körüklenmesi, hem de enerji kaynakları açısından çok stratejik bir yer.
İşte bu bölge şimdi ateş hattında.
İran’ın karıştırılması konusunda ittifak halinde olan iki devletin yaptığı gizli toplantıları Mehmet Emin Koç, Haftanın Sohbeti programında anlattı.
Tekrarlayalım:
“İsrail ve Suudi Arabistan yönetimleri arasında 2014 başından beri beş gizli görüşme yürütüldü. Bu görüşmelerde varılan sonuçlar, geçen yıl Washington'daki toplantıda dünya kamuoyu ile paylaşıldı. Toplantıya katılan Suudi Arabistan hükümeti danışmanlarından Enver Macid Eşki ve kısa zaman içinde İsrail Dışişleri Bakanlığı Genel Müdürlüğü koltuğuna oturması beklenen Dore Gold, iki ülke arasındaki barışı ilan ederken, İran'ı bölge güvenliğini tehdit eden bir ülke olarak nitelendirdi.
Gold, "Bugünkü duruşumuz, ülkelerimiz arasında yıllardır var olan tüm görüş ayrılıklarını çözdüğümüz anlamına gelmiyor. Ancak ilerleyen yıllarda bu konuları kapsamlı bir şekilde ele almayı umut ediyoruz" dedi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rum Abdurrahman Atatürk’e karşı! 09 Aralık 2017 | 1.044 Okunma Bir delikten iki defa ısırılmayacaksın! 06 Aralık 2017 | 223 Okunma Zerrab ve ötesi 04 Aralık 2017 | 280 Okunma Kumpas 01 Aralık 2017 | 249 Okunma Esad’la kucaklaşmaya doğru 25 Kasım 2017 | 180 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar